Vrijeme održavanja: 19.07.2019.

Objavljeno: 22. 07. 2019. , Ažurirano: 22. 07. 2019.

U uvodm izlaganju predsjednik Soža predstavio je gospodarske pokazatelje Šibensko-kninske županije u 2018. godini. Prema podatcima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Šibensko-kninskoj županiji krajem prosinca 2018. godine bile su ukupno 30.252 osigurane osobe (zaposlene), što je odnosu na kraj prosinca 2017. godine više za 1,3 posto. „U Šibensko-kninskoj županiji za 2018. godinu, 2.504 poduzetnika predalo je financijsko izvješće Fini, što je 12 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Prema veličini od ukupnog broja u 2018. godini poslovalo je 2.284 mikro poduzetnika, 194 mala poduzetnika, 23 srednja i tri velika poduzetnika. U odnosu na prethodnu godinu, broj mikro poduzetnika povećan je za 13,2 posto, a broj malih poduzetnika za 1 posto dok je broj srednjih poduzetnika ostao na razini 2017. godine“, rekao je Soža.

Unatoč pozitivnim pomacima, prsutni gospodarstvenici smatraju da bi razvoj gospodarstva bio kudikamo bolji kada bi se rasteretile bruto plaće, čime bi se zaustavio trend iseljavanja koji je posebno izražen u ruralnim sredinama.

Gradonačelnik Željko Burić zadovoljan je prošlogodišnjim gospodarskim rezultatima koji pokazuju pozitivne pomake. „Nastavit ćemo jačati gospodarstvo koje nam je u fokusu prioriteta, a poslije kojeg se nalaze turizam i visoko obrazovanje. Iako možemo biti zadovoljni rezultatima ostvarenim u lanjskoj godini, smatramo kako daljnje jačanje grada Šibenika ne može doći bez jačanja zaleđa naše županije“, kazao je gradonačelnik.

Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize, predstavio je kreditni rejting Hrvatske i proces uvođenja eura te je istaknuo: „Dvije od triju najvećih svjetskih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga povećale su hrvatski kreditni rejting na razinu investicijskog. Koliko je to bitno, govori podatak da je agencija FITCH povećala razinu rejtinga na BBB- s pozitivnim izgledima, što je razina koju je hrvatska zadnji put imala prije 14 godina. Time se otvara prostor za daljnji pad kamatnih stopa i povećanje interesa investitora za ulaganja u Hrvatsku. Dodatan poticaj povećanju kreditnog rejtinga dolazi od pripremnih aktivnosti za uvođenje eura u Hrvatskoj. Procjenjuje se da bi uvođenje eura Hrvatskoj donijelo više koristi u odnosu na troškove, ali uvođenje eura ne možemo očekivati prije početka 2023. godine.“

Uz članove Gospodarskog vijeća, sjednici je nazočila i zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić.