Vrijeme održavanja: 04.06.2020.

Objavljeno: 04. 06. 2020. , Ažurirano: 04. 06. 2020.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak pripremila je nekoliko mjera pomoći poduzetnicima zbog problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa, uključujući i kreditne linije za ulaganja u obrtna sredstva radi održavanja likvidnosti poslovanja poduzetnika u narednom razdoblju.

U organizaciji HGK – ŽK Šibenik i ŽK Dubrovnik u suradnji s Centrom za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije, 4. lipnja uspješno je održan webinar namijenjen poljoprivrednom sektoru, na kojemu je bilo riječi o kreditnoj liniji za obrtna sredstva ruralnog razvoja.

Kreditna je linija namijenjena mikro, malim i srednjim poduzetnicima (OPG-ovima u sustavu PDV-a, šumoposjednicima, obrtima, trgovačkim društvima, zadrugama, proizvođačkim organizacijama) čije se poslovanje odvija u okviru Mjera 4.1., 4.2. i 8.6. te mikro i malim poduzetnicima koji razvijaju nepoljoprivrednu djelatnost u okviru Mjere 6.4. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. Prihvatljiva su ulaganja koja se provode na području Republike Hrvatske osim urbanih središta gradova (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split).

Krediti iz te linije namijenjeni su za financiranje obrtnih sredstava potrebnih za otklanjanje nestabilnosti u odvijanju proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja (priprema proizvodnje, sirovina i materijal, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima i ostalih općih troškova tekućeg poslovanja; osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama i PDV-a). No refinanciranje postojećih kredita nije moguće, a HBOR će povrat prethodno uloženih sredstava (refundaciju) prihvaćati za obavljena plaćanja u pravilu najduže 3 (tri) mjeseca prije podnošenja zahtjeva za kredit.

Video s webinara možete pogledati OVDJE.

Prethodna dva webinara održana su 21. i 22. svibnja. U dva dana predstavljene su dvije kreditne linije, jedna kao mjera namijenjena svim poduzetnicima za financiranje obrtnih sredstava, a druga ciljana za financiranje obrtnih sredstava malog i srednjeg poduzetništva u turističkom sektoru. Prvu mjeru HBOR provodi u suradnji s komercijalnim bankama, a druga je mjera Ministarstva turizma, koju realizira zajedno s HBOR-om za određene djelatnosti u turizmu.

Predavačica je na webinarima bila Mira Krneta, voditeljica HBOR-ova područnog ureda za Dalmaciju, te je odgovarala na online postavljana pitanja.