Vrijeme održavanja: 17.01.2019.

U četvrtak, 17. siječnja, viši stručni suradnici Županijske komore Šibenik Jelena Zorica i Davor Antica posjetili su pršutanu u Drinovcima, gdje su se sastali s predstavnikom pršutane Dragom Pletikosom.

Pršutanu Bel-Cro Trade d.o.o. osnovali su 1998. godine Željko Pilić i Drago Pletikosa. Pršutana površine 850 četvornih metara smještena je u Gornjim Brištanima na Miljevcima. Poštujući tradicionalni način proizvodnje pršuta, godišnje prerade oko 150 tona svinjskog mesa. Svoje proizvode distribuiraju svim većim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, a imaju i vlastitu trgovinu na Kvaternikovu trgu u Zagrebu.

Pršutana na Miljevcima.jpg

Drago Pletikosa u pršutani; Izvor: HGK.

Drniški pršut koji se proizvodi u Bel-Crou i drugim pršutanama na širem drniškom području jedinstven je i odlične kvalitete, zahvaljujući podneblju na kojem se proizvodi. Područje Miljevaca u godini ima samo dva maglena dana, a bure koja stiže s okolnih planina ima u izobilju. „Dalmatinski krš prepun je ljekovitog bilja, a suhe grane na kojima suše meso dodatni su začin za drniški pršut“, istaknuo je Pletikosa.

Proces proizvodnje drniškog pršuta traje između 12 i 18 mjeseci, dakle triput dulje od industrijskog. Tržište traži domaći pršut koji, u usporedbi s uvoznim, sušenjem znatno više gubi na težini. Najbolji je pršut star godinu i pol. 

Davor Antica upoznao je Pletikosu s procedurom dobivanja oznaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko i s natječajem o provedbi postupka dodjele bespovratnih sredstava u 100-postotnom iznosu za troškove rješavanja zahtjeva i trogodišnju naknadu za pravo uporabe Znakova kvalitete HGK. Jelena Zorica predstavila je besplatni Katalog hrvatskih proizvoda i razjasnila proceduru unosa podataka o proizvodima.

Drago Pletikosa zainteresiran je za dobivanje oznake Hrvatska kvaliteta za svoje proizvode, te ih planira prijaviti na natječaj za dobivanje tog znaka kvalitete.

Djelatnici ŽK Šibenik Pletikosu su upoznali i s novim projektom HGK – web-portalom Digitalna komora - Gospodarska mreža za koji je također iskazao zanimanje i odmah se registrirao.

Pozivamo sve zainteresirane poduzetnike koji još uvijek nisu koristili spomenute usluge HGK da se uključe i registriraju na portal Digitalna komora putem kojeg će imati pristup sljedećim pogodnostima: osnovnim podacima poslovnog subjekta, pregledu financijskih pokazatelja, uvidu u analizu poslovanja, statistici po djelatnostima i sl., a uz to bit će u mogućnosti dodavati zaposlenike poslovnom subjektu, raditi razne analitike, statistike i izvještaje tj. poslovne informacije koje mogu dodatno poboljšati njihovo poslovanje. Napominjemo i mogućnost dodjele Znakova kvalitete na hrvatske proizvode koji će ih dodatno promovirati te jamčiti kupcima da je riječ o izvornom i kvalitetnom proizvodu ili usluzi.