Objavljeno: 06. 03. 2017. , Ažurirano: 10. 03. 2017.

U okviru aktivnosti mobilnih timova HGK, Zlatko Mičetić i Gabrijela Milin iz Županijske komore Rijeka i viši stručni suradnik iz Sektora za međunarodne poslove i EU Igor Bobek, 15. veljače 2017. posjetili su Viktor Lenac d. d.

Brodogradilište Viktor Lenac d. d., osnovano 1896. godine, jedno je od najvećih brodogradilišta u djelatnosti remonta, preinaka i offshora na Sredozemlju.

Raspolaže trima dokovima, od kojih jedan može primiti brodove do 160.000 tona nosivosti, više od 1000 metara veza, gradilištem za offshore-platforme i visoko kvalificiranom radnom snagom te može kvalitetno ostvariti najsloženije projekte u kratkom vremenskom razdoblju prema svjetskim standardima. Svoju respektabilnu referentnu listu Viktor Lenac izgradio je uspješnom realizacijom niza složenih preinaka i izgradnjom plinskih platformi. Jedno je od samo nekoliko specijaliziranih brodogradilišta za preinake brodova i offshore-projekte na čitavom Sredozemlju.

Tim HGK predstavio aktivnosti i usluge Komore, poput djelovanja strukovnih skupina i udruženja, organizaciju poslovnih izaslanstava i stručnih edukacija, online Katalog hrvatskih proizvoda, uslugu poreznog savjetovanja, stjecanja komorskih znakova, koje Komora provodi s ciljem intenzivnijeg pristupanja članicama i prepoznavanju njihovih specifičnih potreba.

Fokus sastanka bio je na mogućnosti sufinanciranja uvođenja novih tehnologija koje bi zamijenile dosadašnju metodu pjeskarenja brodova. Tradicionalna metoda pjeskarenja brodova kojom se površinu istih čisti od ruzine i boje do temeljnog materijala za posljedicu ima nebrojene negativne učinke: stvaranje velike količine prašine, jake buke, producira značajan otpad GRIT koji je teško zbrinjavati, u koliziji je s dnevnim aktivnostima u brodogradilištu itd. Sve navedeno stvorilo je potrebu da Viktor Lenac d. d., kao tvrtka koja njeguje društveno odgovorno poslovanje i pozitivan odnos prema zaštiti okoliša, krene promišljati u smjeru uvođenja nove tehnologije - ultra high pressure water jetting (UHPWJ) - u svoje poslovanje.

S obzirom na navedene značajne prednosti koje bi im uvođenje navedene tehnologije donijelo, predstavnike tvrtke Viktor Lenac d. d. zanimalo je koje su mogućnosti za sufinanciranje nabavke navedene tehnologije putem EU natječaja ili određenih kreditiranja.

Igor Bobek pružio im je informacije u vezi s dvjema operacijama; program LIFE te Fond za strateška ulaganja. Prema zajedničkoj procjeni, program LIFE trenutno je prva opcija.  Radi se o programu Unije kojem mogu pristupiti svi subjekti u EU. Ima liniju financiranja u vezi s projektima iz domene zaštite okoliša, a najavljen je za svibanj. U tijeku su informativne radionice u vezi s navedenim programom. Također, načelno je prihvaćena i mogućnost izravnoga zajedničkog sastanka predstavnika HGK i tvrtke s Ministarstvom zaštite okoliša.