Objavljeno: 28. 02. 2017. , Ažurirano: 01. 03. 2017.

U mobilnom su timu ŽK Rijeka bili viši stručni savjetnik Zlatko Mičetić, stručna suradnica Odsjeka za industriju, komunalno gospodarstvo, građevinu i energetiku Gabrijela Milin, a tim je bio "pojačan" i voditeljicom HBOR-ova Područnog ureda Vesnom Bartolović. O tvrtki su razgovarali s njenim direktorom Branimirom Kufnerom, voditeljicom administracije i financija Rozalijom Kufner te voditeljem proizvodnje Eliasom Canom.

Calligaris je poznata talijanska tvrtka i najveći proizvođač stolova, stolaca i dodataka za dom na europskom tržištu. Njihove trgovine nalaze se u cijelom svijetu, a čak 50 posto asortimana proizvode u tvornici u Ravnoj Gori u Gorskom Kotaru koja djeluje više od 15 godina. Veći dio proizvodnje izvoze u Italiju (70%), Kanadu i Rusiju (25%), a ostatke iz proizvodnje i sitne elemente prodaju u RH.

Tvornica godišnje potroši 15.000 kubika drva za proizvodnju masivnog namještaja. Zapošljavaju 190 radnika koji dnevno proizvedu oko 2500 stolica i stotinjak stolova, što je godišnje više od 300.000 stolaca i 20.000 stolova u 100 različitih vrsta. Piljevinu u tvornici koriste za vlastiti sustav grijanja pa nemaju otpadnog materijala.

Mičetić je predstavnicima Calligarisa predstavio aktivnosti i usluge HGK; zastupanje interesa članica, rad strukovnih skupina, organizaciju edukacija (seminara, konferencija, radionica), pružanje potpore razvoju poduzetništva i djelovanje sudišta pri HGK. Vodstvo tvrtke upoznao je s pružanjem potpore tvrtkama pri pronalasku novih tržišta i partnera, sudjelovanju na sajmovima, organizaciji B2B susreta, informiranju o izvorima financiranja, zakonodavstvu, javnim ovlastima, te s podizanjem nacionalne svijesti putem komorskih projekata i akcija poput Kupujmo Hrvatsko, Jedi što vrijedi, Drvo je prvo i sl.

Gabrijela Milin pružila je informacije u vezi s online Katalogom hrvatskih proizvoda te upisom u njega, vaučer za korištenje usluge besplatnoga poreznog savjetovanja te s mogućnostima i prednostima stjecanja komorskih znakova Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta.

Vesna Bartolović istaknula je da HBOR u okviru svojih aktivnosti financiranja investicijskih ulaganja nudi više od 30 različitih kreditnih programa. Posebno je istaknula kratkoročne kredite pomoći pri izvozu i uslugu osiguranja izvoznih potraživanja, suradnju s kućama koje se bave leasingom za lakšu nabavku gospodarskih vozila te posebnu kreditnu liniju – Trajna obrtna sredstva, kojima se financira obrtno poslovanje uz rok otplate od dvije do šest godina i uključenim počekom od dvije godine.

Domaćini su istaknuli problem deficitarnih kadrova, primjerice operatera CNC strojeva. Specifične kadrove uglavnom obučavaju sami i trude se zadržati ih.

Mičetić ih je upoznao sa zalaganjem HGK za uvođenje dualnog obrazovanja kojime bi se problem nedostatka radne snage trebao riješiti. Najavio je sudjelovanje HGK u projektu Cap4App u okviru programa Erasmus+, namijenjenog jačanju uloge komora u pružanju pomoći malim i srednjim poduzetnicima u uključivanju u sustav dualnog obrazovanja. Spomenuo je i da HGK sudjeluje u projektu Ready2Go koji omogućava hrvatskim malim i srednjim tvrtkama nastup na odabranim međunarodnim tržištima. Sve detaljnije informacije bit će dostavljene članici.