Objavljeno: 25. 09. 2017. , Ažurirano: 25. 09. 2017.

U sklopu aktivnosti mobilnih timova HGK, tim Županijske komore Rijeka u kojem su bili viši stručni savjetnik Zlatko Mičetić, stručni suradnik Odsjeka za industriju, komunalno gospodarstvo, građevinu i energetiku Gabrijela Milin te voditeljica Područnog ureda HBOR-a Vesna Bartolović Stančić posjetio je 15. rujna društvo AR-METAL d. o. o. u poslovnoj zoni Žegoti u Kastvu gdje su razgovarali s direktorom Damirom Arnautovićem.

 

 

Govoreći općenito o poslovnoj klimi u Hrvatskoj, Arnautović je izrazio nezadovoljstvo pravnim okvirom i njegovom nepopustljivošću, čime se često koči daljnji uspješni poslovni proces mnogih tvrtki. S druge strane, sankcije prema onima koji ne posluju u skladu s pravnim okvirom i pravilima tržišne utakmice nisu dosljedne ni dovoljne.

Također, kao aktualan problem u svojem poslovanju istaknuo je nedostatak kvalificirane radne snage, konkretno bravarske struke.

Mičetić je ukratko predstavio Županijsku Komoru Rijeka, njenu viziju i misiju te strategiju za razdoblje 2017. – 2022. godine kojom se njezini proizvodi i usluge nastoje prilagoditi stvarnim potrebama gospodarstva. Zato se mobilnim timovima pristupa članicama kako bi ih se na taj način upoznalo s aktivnostima i uslugama Komore. Predstavljene su aktivnosti i usluge HGK; zastupanje interesa članica radom strukovnih skupina, organiziranjem stručnih edukacija, pružanjem podrške razvoju poduzetništva, pružanjem potpore u internacionalizaciji poslovanja, sudjelovanjem na sajmovima, organiziranjem B2B susreta, informiranjem o izvorima financiranja, zakonodavstvu. Sve su to mogućnosti koje poduzetnicima stoje na raspolaganju za korištenje putem HGK sustava.

Milin je predstavila HGK-ov online Katalog hrvatskih proizvoda i upis u njega te modul za korištenje usluge poreznog savjetovanja, a dogovoreno je da će Komora detaljnije upute dostaviti u pisanom obliku.

Vesna Bartolović Stančić predstavila je kreditni program namijenjen financiranju pripreme proizvodnje za izvoz i naplatu izvoznih poslova te ostale potpore HBOR-a namijenjene izvoznicima, s posebnim naglaskom na osiguranju izvoznih potraživanja od političkih i komercijalnih rizika. Predstavljena je i mogućnost izravnog kreditiranja kupca u inozemstvu te informacija o povećanju postotka osigurane svote u slučaju osiguranja izvoznih potraživanja za ugovore do 50.000,00 eura. Nadalje, predstavila je uslugu Hrvatskog kreditnog osiguranja d. d. (osiguravajućeg društva u vlasništvu HBOR-a) koje ima, u sklopu ponude svojih proizvoda, i osiguranje potraživanja na domaćem tržištu.

Društvo Ar-Metal d. o. o. osnovano je 1992. godine, a nastavak je tridesetogodišnje obiteljske obrtničke tradicije.

Djelatnost društva veoma je raznolika; proizvodi i ugrađuje staklene ograde, fasade, prozore i vrata, čelične hale s oblogama, čelične konstrukcije, galanteriju za nautiku, konstrukcije dizala, kovanu bravariju, stubišta i ograde. Trenutno zapošljava 18 djelatnika, među kojima četiri visokoškolsko obrazovanih i 14 kvalificiranih djelatnika za radioničku izvedbu i montažu.