Objavljeno: 25. 05. 2018. , Ažurirano: 03. 05. 2019.


HGK – Županijska komora Pula partner je na projektu ECO-NautiNET, koji je započeo 1. veljače i trajat će 24 mjeseca. Riječ je o projektu br. 398 koji je u sklopu INTERREG ADRION programa transnacionalne suradnje sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA sredstava (IPA II). Glavni je nositelj projekta Gospodarska komora Achaia iz Grčke, dok preostalih šest partnera dolazi iz Albanije, Italije, Slovenije te Hrvatske, iz koje dolazi troje partnera.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 969.383,80 eura, dok proračun za HGK – ŽK Pula iznosi 105.700,00 eura. Glavni je cilj projekta podrška razvoju regionalnog inovacijskog sustava za jadransko-jonsko područje putem međusektorske suradnje, i to na području nautičkog sektora razvojem online platforme.

Provedbene aktivnosti projekta bit će usmjerene na poboljšanje konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih tvrtki u nautičkom sektoru te potporu njihovoj internacionalizaciji, što će se ostvariti sljedećim aktivnostima:

  • sudjelovanjem, motiviranjem i obukom malih i srednjih tvrtki radi međunarodnih poslovnih umrežavanja
  • odabirom i osposobljavanjem ključnih osoba za potporu stvaranju, održavanju i rastu mreža (voditelji, mentori)
  • stvaranjem web-platforme s posebnim naglaskom na ekološka rješenja u nautičkom sektoru. Platforma ECO-NautiNET omogućit će MSP-ovima da se pridruže jadransko-jonskim ekološkim mrežama i podupiru inovaciju proizvoda sudjelovanjem istraživačkih instituta i sveučilišta. To bi trebalo rezultirati razvijanjem alata i instrumenata za poticanje inovativnosti i internacionalizacije.

Detaljnije informacije o INTERREG ADRION programu dostupne su OVDJE.

Detaljanije informacije o projektu ECO-NautiNET dostupne su na video zapisu OVDJE.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi sastanak projektnih partnera u projektu ECO-NautiNET

Prvi sastanak projektnih partnera – Patrass (Grčka).jpg

Prvi sastanak projektnih partnera – Patras (Grčka)


Prvi sastanak projektnih partnera održan je u travnju u Patrasu u Grčkoj u prostorima glavnog partnera projekta Gospodarske komore Achaia. Sastanak je bio prilika za upoznavanje svih projektnih partnera i dogovor oko budućih aktivnosti. Stoga se raspravljalo koje aktivnosti i obaveze moraju odraditi koordinatori i projektni partneri u sklopu projekta, koji su očekivani rezultati i rokovi za njihovo odrađivanje.ECO-NautiNET je  projekt br. 398 koji je u sklopu INTERREG ADRION programa transnacionalne suradnje sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA sredstava (IPA II). 

 

U Ravenni održana edukacija u sklopu projekta ECO-NautiNET


U sklopu projekta ECO-NautiNET, čiji je jedan od partnera i HGK – ŽK Pula, od 2. do 6. srpnja u talijanskom gradu Ravenni održana je četverodnevna edukacija za tzv. facilitatore i tutore projekta. Riječ je o edukaciji na kojoj su sudjelovali predstavnici gospodarskog sektora te partnera projekta iz četiriju zemalja (Albanije, Italije, Hrvatske i Slovenije). Edukacija je okupila 60 sudionika, među kojima i devetero predstavnika gospodarskih subjekata iz Istarske županije te dvoje predstavnika HGK – ŽK Pula. 

Gospodarstvenici su zaključili da je sudjelovanje na radionici na kojoj su, među ostalim, predstavljeni i dobri primjeri klasterizacije i umrežavanja, bilo vrlo korisno. Pritom su uspostavljeni kontakti s gospodarskim subjektima iz drugih dijelova Hrvatske te su ostvareni brojni korisni kontakti s gospodarskim subjektima jadransko-jonske regije s kojima postoji mogućnost uspostavljanja buduće suradnje.

Cilj je projekta poboljšati međunarodnu konkurentnost i inovativnost malih i srednjih poduzeća u nautičkom sektoru inovativnim modelom poslovne mreže između tvrtki, sveučilišta i istraživača. Stoga će facilitatori i tutori projekta ECO-NautiNet provoditi animiranje kako bi se, među ostalim, podigla svijest malih i srednjih tvrtki i drugih sudionika o mogućnostima umrežavanja.

Podsjećamo, projekt ECO-NautiNET je projekt  br. 398 koji je u sklopu  INTERREG ADRION programa transnacionalne suradnje sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA sredstava (IPA II). 

 20180703_125430 - Copy.jpg

 

U sklopu projekta ECO-NautiNET održana edukacija za nautički sektor u Biogradu na moru

 Edukacija za predstavnike malih i srednjih poduzetnika iz nautičkog sektora, održana je, u organizaciji HGK – Županijske komore Pula u Biogradu na Moru 19. listopada. Sudionici edukacije koju je održala Mojca Tavčar Benčić iz pulske Agilne agencije, saznali su na koji se način mogu uključiti u projekt, odnosno, kako im uključivanje u poslovnu mrežu donosi konkretne koristi.

Naime, u sklopu projekta ECO-NautiNET razvija se online platforma koja će se izraditi na temelju prijedloga i zahtjeva poduzetnika iz nautičkog sektora, a koja bi trebala zaživjeti i nakon što projekt završi nakon dvije godine. Intencija je da se kroz projekt poboljša konkurentnost i inovativnost malih i srednjih poduzetnika i to kroz povezivanje poslovnog sektora, sveučilišta i istraživačkiH centara.

ECO-NautiNET je projekt br. 398 koji je u sklopu INTERREG ADRION programa transnacionalne suradnje sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA sredstava (IPA II).

HGK ECO-NautiNET Biograd Edukacija za poduzetnike  (5).jpg

Sudionici edukacija u Biogradu na moru


 

 

 

 

Web platforma za konkurentnost, inovativnost i internacionalizaciju nautičkog sektora Jadransko-jonske regije

maritime.jpg

Izvor: www.pixabay.com

ECO-NautiNET je projekt  br. 398 koji je u sklopu INTERREG ADRION programa transnacionalne suradnje sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA sredstava (IPA II). Glavni je nositelj projekta Gospodarska komora Achaia iz Grčke, dok preostalih šest partnera dolazi iz Albanije, Italije, Slovenije te Hrvatske, iz koje dolazi troje partnera. Aktivnosti koje se provode u sklopu projekta usmjerene su na:

-problematiku nedostatka inovativne suradnje među malim i srednjim poduzećima diljem Jadransko-jonskog područja, koristeći postojeća uspješna iskustva u području EU-a u području mrežnog modela organizacije i osiguravajući sudionicima obuku, podučavanje i najnovije tehnologije dostupne u nautičkom sektoru.
- ostvarivanje konkretnih mogućnosti suradnje u pogledu procesa i inovacija proizvoda među malim i srednjim poduzećima u ADRION zoni.

Glavni rezultat projekta bit će web platforma koja će biti usmjerena na eko rješenja u nautičkom sektoru, na način da se razvije niz instrumenata i alata za poticanje inovacija i internacionalizacije malih i srednjih poduzeća. Pritom se olakšava uspostava učinkovite i stabilne suradnje između malih i srednjih poduzeća i / ili istraživačkih instituta, a kako bi se u konačnici poboljšala konkurentnost i inovativnost u nautičkom sektoru.

Svi rezultati projekta  bit će dostupni u skladu s preporukama EU-a. Detaljnije informacije dostupne su na internetskim stranicama i društvenim mrežama projekta:

https://econautinet.adrioninterreg.eu/

https://it-it.facebook.com/ECONautiNet/

http://www.adrioninterreg.eu/

 

 

  

 

 

Autor: ECO-NautiNet