Strukovna grupa ronilačkog turizma osnovana je 2005. godine na inicijativu predstavnika ronilačkih centara s ciljem unaprjeđenja rada i poslovanja članica koje se bave ronilačkim turizmom na području Istarske županije.

Na sjednicama Strukovne grupe raspravljalo se o problematici koja se vezuje uz ronilaštvo: koncesijska odobrenja, kontrola na moru, ronilačke nezgode, suradnja sa barokomorom, zaštita i očuvanje kulturnih dobara, statistika praćenja ronilačkog turizma itd. U rad sjednica uključeni su i predstavnici institucija koji nastoje protumačiti i pojasniti donešene zakone i pravilnike.

Članovi strukovne grupe zajedno rade na jačanju promocije ronilačkih centara na domaćim i inozemnim sajmovima. Također, kao rezultat suradnje sa Turističkom zajednicom Istarske županije nastao je katalog “Istra Diving” koji obuhvaća sve ronilačke centre uključujući i najatraktivnije ronilačke lokacije na području Istre.

Planira se osnivanje centra koji će umrežavati postojeće ronilačke centre i na taj način omogućiti kvalitetniju uslugu stranim turistima. Putem EU fondova pokušati će se opremiti pojedine centre za rad s osobama sa invaliditetom te im na taj način pokušati približiti svijet ronjenja.

Izvor: www.pixabay.com