Orhideja Petković i Jasna Jaklin Majetić s učenicima škole ŠTUT Pula
Autor: Express agencija d.o.o.

Promocija strukovnih zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu u Puli


Objavljeno: 14. 06. 2021. , Ažurirano: 25. 06. 2021.


Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula kao nositelj projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma i HGK – Županijska komora Pula kao partner, organizirali su od 10. do 12. lipnja promociju strukovnih zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu kroz bogat program kulinarskih radionica. 

Radionice su 10. lipnja svečano otvorile ravnateljica ŠTUT-a Pula Orhideja Petković  i predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić. Petković je naglasila kako su glavne aktivnosti projekta usmjerene na uspostavu i razvoj Regionalnog centra kompetentnosti KLIK Pula kroz usavršavanje nastavnika strukovnih predmeta i uvođenje moderniziranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja u ugostiteljstvu. Pritom je intencija uspostaviti obrazovni proces temeljen na zahtjevima poslodavaca te premostiti jaz između rezultata sustava obrazovanja i stvarnih potreba tržišta rada.

Histria kulinarske radionice 4.jpg
Histria - kulinarske radionice; Izvor: Express agencija d.o.o.


Jasna Jaklin Majetić istaknula je važnost povezivanja gospodarstva i obrazovanja, ističući pritom kvalitetnu i funkcionalnu suradnju sa Školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. "Želja nam je imati kvalitetne mlade ljude koji će biti motivirani za svoje zanimanje. Zahvaljujući ovom projektu naš centar kompetencija dat će im mogućnost da na najmoderniji način i uz vrhunsku tehnologiju uče za svoje važno i vrijedno zanimanje. S druge strane, svi naši gospodarski subjekti koji će željeti razvijati višu razinu gastrousluge, usluživanja i nekih drugih vještina, moći će upućivati svoje zaposlenike na dodatna  usavršavanja i specijalizacije kako bi postigli višu kvalitetu i konkurentnost na tržištu te veću motivaciju zaposlenika", rekla je Jaklin Majetić.

Radionice su održane u  edukacijskoj kuhinji  na katu zgrade pulske gradske tržnice i, uz učenike škole ŠTUT Pula, bile su otvorene i za javnost. Radionice su se odvijale pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka,  a vodili su ih Davorka Šaina, Dragica Lukin i Fabricio Vežnaver. Značajni promotori strukovnih zanimanja bili su i bivši učenici škole ŠTUT Pula sommelier Filip Savić i barmen Karlo Damijanić koji su održali radionice točenja i kušanja vina te pripreme barskih mješavina.

Stand skole STUT.jpg
Štand škole ŠTUT Pula; Izvor: Express agencija d.o.o.


Uz radionice, sadašnji učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na prigodnim štandovima na tržnici predstavili su zanimanja iz sektora turizma i ugostiteljstva za koje trenutno školuje ŠTUT. Kako se kroz projekt KLIK Pula uspostavlja suradnja između javnog, privatnog i obrazovnog sektora, to, među ostalim, podrazumijeva aktualiziranje školskih kurikuluma te izradu šest novih kurikuluma.

Upravo zato jer je želi povezati obrazovanje s vremenom i lokacijom gdje se ono odvija u projektu KLIK Pula kao partneri sudjeluju:  Istarska županija, Obrtnička komora Istarske županije, Arena Hospitality Group d.d., Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Maistra d.d., Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d., AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. i Grad Pula - Citta Pola.

Kako bi se povećala svijest o važnosti vrednovanja lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ribarskih i prehrambenih proizvoda,  većina namirnica korištena na kulinarskim radionicama nabavljena je na pulskoj tržnici na kojoj su prisutni proizvodi koji nose oznake  „Hrvatska kvaliteta“, „Riba Hrvatske - jedi što vrijedi“,  „Proizvod hrvatskog seljaka“. U četvrtak,  10. lipnja Davorka Šaina održala je radionicu pripreme tradicionalnog istarskog jela i radionicu izrade Pazinskog cukerančića, dok je  sommelier Filip Savić održao prezentaciju dva istarska vina. U petak,  11. lipnja na programu su bile radionica izrade domaćeg kruha i  pripreme jela po izboru Fabricia Vežnavera te prezentacija slastice inspirirane bogatom istarskom baštinom – Torta Istriana Dragice Lukin. Zadnjeg dana Histria - kuharskih radionica održana je radionica bivšeg učenika škole i barmena Karla Damijanića na temu pripremanja popularnog gin-tonika.

Kroz projekt Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma - KLIK Pula želi se postići unaprjeđenje obrazovne infrastrukture i provedba programa obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja ljudskih potencijala izvrsne kvalitete sukladno potrebama visokokvalitetnih smještajnih i uslužnih kapaciteta, s konačnim ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma.