Objavljeno: 02. 12. 2021. , Ažurirano: 02. 12. 2021.

Vrijeme održavanja: 30.11.2021. - 01.12.2021.


Meteorologija, sigurno vođenje grupa na izlete i ture, orijentacija i kartografija, pružanje prve pomoći u prirodi, bile su teme dvodnevne edukacije za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi, koja je održana 30. studenoga i 1. prosinca u HGK – Županijskoj komori Pula.

Edukaciju su organizirali Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska gorska služba spašavanja na temelju Zakona o pružanju usluga u turizmu. U praksi to znači da od 3. prosinca 2019. godine sve pravne i fizičke osobe koje pružaju usluge aktivnog i pustolovnog turizma moraju angažirati ili imati zaposlenu osobu s odgovarajućim domaćim ili stranim uvjerenjem, odnosno certifikatom kojim se utvrđuje sposobnost i razina vještine obavljanja pojedine aktivnosti.

Biciklizam, planinarenje, jahanje, slobodno penjanje, špiljarenje, samo su neke od dvadesetak aktivnosti koje su u okviru Zajednice pustolovnog turizma HGK prepoznate kao specifične turističke usluge pustolovnog i aktivnog turizma.

"Riječ je o aktivnostima koje se vrlo često odvijaju u područjima na otvorenom, ponekad neuređenom prirodnom okruženju ili u posebno uređenim i opremljenim mjestima koja zbog svojih specifičnosti mogu predstavljati rizik za učesnike – korisnike. Stoga je kontinuirana edukacija pružatelja takvih usluga izuzetno bitna", istaknuo je jedan od predavača iz Hrvatske gorske službe spašavanja Mladen Mužinić.

Edukacija u ŽK Pula za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi
Izvor: HGK