Osigurana kreditna sredstva za obrtna sredstva za dio turističkog sektora i financiranje tekućeg poslovanja

Objavljeno: 11. 05. 2020. , Ažurirano: 11. 05. 2020.

HGK – Županijska komora Pula i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) organizirali su 8. svibnja webinare za istarske poduzetnike o novim kreditnim linijama HBOR-a.

Cinzia Zubin, voditeljica područnog ureda HBOR-a za Istru, istaknula je kako je riječ o kreditnim linijama za čije korištenje poduzetnici moraju dokazati poteškoće u poslovanju kao posljedicu pandemije uzrokovane koronavirusom.

Za turistički sektor, odnosno putničke agencije, turoperatore, čarterske agencije te poduzetnike koji obavljaju usluge pripreme i usluživanja hrane te pružaju usluge smještaja, kreirani su krediti za obrtna sredstva tzv. COVID-19 za MSP u turističkim djelatnostima. Riječ je o kreditnim sredstvima koja su namijenjena za tzv. hladni pogon (financiranje plaća, režijske troškove i dr.), nabavu sirovine, podmirenje obveza prema dobavljačima i za ostale troškove tekućeg poslovanja te za pripremu turističke sezone. Pritom mikro, mali i srednji poduzetnici mogu koristiti sredstva kredita od minimalno 100 tisuća eura uz rok otplate do pet godina. Za prve tri godine otplate kredita ne naplaćuje se kamata, a nakon tog razdoblja kamata iznosi 1,5 posto.

HBOR je također za poslovne subjekte iz privatnog, ali i javnog sektora kreirao kreditnu liniju za obrtna sredstva COVID-19 kojom se uz financiranje tekućeg poslovanja, dopušta i kreditiranje za podmirenje kratkoročnih obveza prema državi i drugih kratkoročnih obveza. Rok otplate kredita je tri godine, uključujući poček do jedne godine, a minimalni iznos kredita iznosi 100 tisuća kuna.

Uz ove kreditne linije, HBOR poduzetnicima pogođenima pandemijom COVID-19 omogućuje i moratorij na postojeće kredite, reprogram obaveza te jamstva za izvoznike i dobavljače, zaključila je Zubin.

Pozdravljajući napore HBOR-a u pružanju potpore gospodarstvu, predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako je u segmentu potpore turizmu potrebno pronaći načine pomoći i onim turističkim djelatnostima koje nisu trenutno uključene u kreditne programe budući da, primjerice, marine ne mogu koristiti ova kreditna sredstva. Naime, prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti nautika, odnosno marine klasificirane su u kategoriji sportsko-rekreativnih djelatnosti, a ne u sektoru turizma. Stoga je Udruženje marina Hrvatske gospodarske komore još prošle godine uputilo zahtjev Državnom zavodu za statistiku da se takva promjena uvrsti u reviziju statističke klasifikacije ekonomskih djelatnosti na razini Europske unije. Takav stav podržava i ICOMIA – međunarodno udruženje marina čiji je član i Udruženje marina HGK.