Vrijeme održavanja: 15.05.2020.

Objavljeno: 15. 05. 2020. , Ažurirano: 18. 05. 2020.

Aktualna situacija u gospodarstvu i Katalog hrvatskih proizvoda HGK bile su teme videosastanka koji je danas organizirala predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić u suradnji s obnašateljem dužnosti župana Istarske županije Fabriziom Radinom, s istarskim gospodarstvenicima i gradonačelnicima istarskih gradova. Uz predstavnike istarskoga gospodarstva koji su članovi Skupštine HGK ili predsjednici nacionalnih Udruženja HGK na sastanku je sudjelovao i zastupnik u Europarlamentu Valter Flego.

Istarski gospodarstvenici razmijenili su informacije o problemima u poslovanjau s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave ističući pritom zadovoljstvo djelovanjem, podrškom i razumijevanjem istarskog Stožera civilne zaštite u prevladavanju i olakšavanju poteškoća s kojima su gotovo svakodnevno suočeni gospodarstvenici. Time je ujedno iskazan zajednički stav kako su upravo sigurnost i zaštita zdravlja preduvjeti za nastavak i oživljavanje gospodarskih aktivnosti. Pritom korištenje lokalnih resursa i proizvoda, posebice putem javne nabave može pomoći u postizanju konkurentnosti poslovanja.

Predsjednica HGK - ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić predstavila je Katalog hrvatskih proizvoda HGK kao alat za snažnije uključenje domaćih tvrtki u javnu nabavu, koji je izrađen kako bi se naručiteljima roba i usluga, a posebno investitorima i projektantima predstavili proizvodi koji se stvaraju u Hrvatskoj. Na taj je način moguće povećati udio hrvatskih proizvoda i usluga u sustavu javne nabave i povećati zastupljenost malih i srednjih poduzetnika, dok se naručiteljima u javnoj nabavi olakšava priprema natječajne dokumentacije jer na jednome mjestu u Katalogu mogu pronaći korisne informacije o domaćoj ponudi.

Proizvodi i usluge u Katalogu razvrstani su u tri glavne kategorije – industrijski proizvodi, izgradnja te prehrambeni i poljoprivredni proizvodi, koji se mogu dodatno selektirati prema područjima primjene, certifikatima i drugim kriterijima. Trenutno je u Katalog uvršteno 3430 proizvoda, među kojima je i 170 proizvoda 30 istarskih tvrtki, a potrebno je uložiti dodatan napor kako bi kvalitetan domaći proizvod postao konkurentan i na domaćem tržištu, zaključila je Jaklin Majetić.

O aktualnoj situaciji u gospodarstvu raspravljali su Hrvoje Patajac, direktor kontrolinga iz Adris Grupe, Miro Dodić, predsjednik Uprave Istarske kreditne banke Umag, i Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima (Hrvatska) d.o.o. U raspravi su sudjelovali i predsjednici nacionalnih udruženja HGK: Goran Mrvoš iz porečke tvrtke Infosit uime Udruženja za informacije tehnologije HGK, Boris Žgomba iz Uniline d.o.o. kao predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK, Sean Lisjak, član Uprave Tehnomonta ujedno i predsjednik Udruženja marina HGK, te Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća HGK.