Recentni gospodarski razvoj u Istarskoj županiji obilježile su znatne investicije u turističkom, trgovačkom, IT i građevinskom sektoru, kriza, stečaj a zatim i likvidacija najvećeg istarskog brodogradilišta te poteškoće u pronalaženju potrebnih kadrova. Posljednjih su godina najvažnije investicije realizirane u sektoru turizma – riječ je o investicijama za izgradnju novih smještajnih objekata (kategorije 5*), investicijama u rekonstrukciju postojećih objekata te o ulaganjima u smještajne objekte za sezonske radnike. Tvrtke kao Valamar Riviera, Maistra, Arena Hospitality Group te ostale iz turističkog sektora u investicijskom su zamahu vrijednom nekoliko milijardi kuna.

Na području županije nastavljene su i investicije u maloprodajne kapacitete te je nedavno dovršen i najveći trgovački centar u Županiji – Max City u Puli. Posebnu vrijednost ima greenfield investicija koju je realizirala najveća hrvatska IT tvrka Infobip. Izgradnja super modernog kampusa Pangea u Vodnjanu izravan je doprinos rastućem IT sektoru u Istarskoj županiji. Upravo je jačanje IT sektora jedno od bitnih obilježja recentnog gospodarskog razvoja  u Županiji. Među najveće investicije svakako treba ubrojiti i posljednju fazu cestovnog infrastrukturnog projekta Istarski ipsilon koja je upravo u tijeku i značajno doprinosi zapošljavanju domaćih tvrtki iz sektora niskogradnje ali i drugih pratećih usluga. U planu je i izgradnja obalnog putničkog terminala u Puli čime bi se, osim  turizma, dodatno trebalo osnažiti lokalno gospodarstvo, potaknuti zapošljavanje a ujedno staviti u funkciju razvoja do sada neiskorišteno državno zemljište.

Istarska županija i jedinice lokalne samouprave potiču investicije i razvoj gospodarstva putem 34 strateške poduzetničke zone, a kao potpora malim tvrtkama uspostavlja se mreža poduzetničkih inkubatora i coworking-prostora.

Nakon iskazanog gubitka u 2017. godini te neuspješnih pokušaja pokretanja restrukturiranja, većina tvrtki u sklopu Uljanik grupe završila je u stečaju, odnosno u likvidaciji. Time je za sada zaustavljena gradnja velikih trgovačkih i specijalnih brodova u čemu je to istarsko brodogradilište svojevremeno bilo svjetski lider. Brodogradnju u županiji nastavljaju preostala dva brodogradilišta koja grade srednje i manje brodove raznih namjena.

U posljednje vrijeme sve je naglašenija pojava da određeni sektori više ne mogu osigurati potreban broj kadrova iz redova domicilnog stanovništva. To  ima sve veći utjecaj na gospodarski razvoj pa i na odluke o  budućim investicijama te se nameće kao novi izazov istarskom gospodarstvu.

  

Izvor: HGK