Vrijeme održavanja: 29.09.2021.

Objavljeno: 04. 10. 2021. , Ažurirano: 07. 10. 2021.

Na sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Pula, koja je održana u 29. rujna u Labinu, dodijeljene su plakete "Zlatna kuna" najuspješnijim istarskim tvrtkama prema ostvarenim rezultatima poslovanja u 2020. godini u tri kategorije. Buzetska tvrtka PAB Akrapović d.o.o. dobitnik je plakete "Zlatna kuna" u kategoriji malih trgovačkih društava. U kategoriji srednjih trgovačkih društava nagrađen je Hempel d.o.o. iz Umaga, dok je labinski Carel Adriatic d.o.o. nagrađen plaketom "Zlatna kuna" u kategoriji velikih trgovačkih društava.

Predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako se plaketom "Zlatna kuna" nagrađuje izvrsnost poslovanja. Svi laureati dolaze iz prerađivačke industrije, stvaratelji su novih vrijednosti, vrlo kvalitetni poslodavci koji su modernim tehnologijama, novim investicijama, inovativnošću i razvijenim poslovnim modelima globalno orijentirani i konkurentni na europskom i svjetskom tržištu. Rezultati koji su postigli u prošloj 2020. godini, u izmijenjenim i otežanim okolnostima, time su značajniji. "Ovim nagrađenim tvrtkama pokazujemo tradiciju proizvodnje, izvoznu orijentiranost, visoku kvalitetu i tržište koje nema granica", zaključila je Jaklin Majetić.

Sjednica Gospodarskog vijeca HGK ZK Pula.jpg
Gospodarsko vijeće Županijske komore Pula; Izvor: HGK.


PAB Akrapović d.o.o., čija je osnovna djelatnost proizvodnja vatrogasnih kaciga, razvio se iz male obrtničke radionice u modernu, visokotehnološku i svjetski poznatu tvrtku. Inovativni proizvodi vrhunske kvalitete proizvode se na temelju vlastitog istraživanja i razvoja, i plasiraju u izvoz širom svijeta. Tvrtka je posvećena održavanju najviših standarda u svim razvojnim koracima i proizvodnim procesima kako bi se osigurala najviša razina zaštite i najbolja kvaliteta proizvoda.

U više od 60 godina poslovanja, Hempel d.o.o. prebrodio je recesiju, gubitak tradicionalnih tržišta, globalnu financijsku krizu, stvarajući temelje za budući razvoj. Iznimna organiziranost, visokostručan kadar, sustavna obrada tržišta te uvedeni standardi udovoljavaju zahtjevima i najizbirljivijih kupaca, čemu doprinosi i Centar za istraživanje i razvoj koji djeluje u Umagu. Hempelovi zaštitni premazi primjenjuju se u industriji u najširem smislu, kod novogradnji u brodogradnji te održavanju u pomorstvu, u industriji kontejnera te još nekoliko tržišnih segmenata.

Poslovanje Carel Adriatica u pet godina djelovanja obilježava snažan investicijski ciklus, zapošljavanje lokalnog stanovništva i povezanost s lokalnom zajednicom. Specijalizirana za tehnologije upravljanja i ovlaživanja u području klimatizacije, hlađenja i grijanja, tvrtka je usmjerena na pružanje najučinkovitih rješenja za uštedu energije, a usluge temeljene na podacima putem IoT platforme garantiraju personaliziranu dodanu vrijednost.

Plakete Zlatna kuna preuzeli su direktor Odjela za istraživanje i razvoj u PAB Akrapović Marko Bašić, direktor Hempela Nerio Perich i direktor Carel Adriatica Rafaelle Rossi. Čestitke nagrađenima uputili su i župan Istarske županije Boris Miletić i zamjenica gradonačelnika Labina Federika Mohorović Čekada.

Na sjednici Gospodarskog vijeća, Radio Istri uručeno je priznanje HGK povodom 30 godina postojanja i uspješnog poslovanja.