Vrijeme održavanja: 03.12.2019.

Objavljeno: 04. 12. 2019. , Ažurirano: 05. 12. 2019.

HGK – Županijska komora Pula dodijelila je plakete Zlatna kuna u tri kategorije najuspješnijim trgovačkim društvima u Istarskoj županiji na temelju ostvarenih rezultata poslovanja u 2018. godini u utorak, 3. prosinca u Istarskoj sabornici u Poreču. Porečka tvrtka Agenor Automatika d.o.o. dobitnica je plakete Zlatna kuna u kategoriji trgovačkih društava do 49 zaposlenih. U kategoriji trgovačkih društava koja imaju od 50 do 249 zaposlenih nagrađena je tvrtka Carel Adriatic d.o.o. iz Labina, dok je Plava Laguna d.d. nagrađena plaketom Zlatna kuna u kategoriji velikih trgovačkih društava (250 i više zaposlenih).

Predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić istaknula je na svečanosti kako Komora plakete Zlatne kune dodjeljuje za izvrsnost poslovanja najboljim istarskim tvrtkama, a dodjeljuju se za izrazitu uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu od 1993. godine. "Svi laureati su izvoznici, stvaratelji novih vrijednosti, vrlo kvalitetni poslodavci koji su modernim tehnologijama, novim investicijama, inovativnošću i razvijenim poslovnim modelima globalno orijentirani i konkurentni na europskom i svjetskom tržištu. I svi oni, kao i veći dio istarskih tvrtki, susreću se posljednjih godina sa sve većim problemom nedostatka kvalitetne radne snage koji postaje ograničavajući faktor", rekla je Jaklin Majetić.

Plakete Zlatna kuna preuzeli su Valter Beaković, direktor Agenor Automatike, predsjednik i članovi Uprave Carel Adriatica Pietro Rossato, Raffaele Rossi i Sanja Radas te Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave lagune.

Agenor Automatika d.o.o. Poreč tvrtka je specijalizirana za automatizaciju i integraciju u sektoru industrije, zgradarstva i infrastrukture. Tvrtka posluje od 2001. godine, 70 posto prihoda ostvaruje od izvoza, a većina inozemnih klijenata globalno su vodeće kompanije. Usluge provodi u sektorima poput procesne industrije, hotelijerstva, energetske učinkovitosti, IoT – Internet of Things i dr., a od osnutka tvrtke odrađeni su projekti u 74 zemlje svijeta.

Carel Adriatic osnovan je 2015. godine u Labinu, a posluje kao dio Grupacije Carel čije je sjedište u talijanskom gradu Brugine (Padova). U labinski pogon uloženo je 12 milijuna eura u tehnološku opremu i proizvodne linije, a trenutno je zaposleno 145 radnika. Carel na globalnoj razini predvodi razvoj tehnologije upravljanja i ovlaživanja na području klimatizacije, hlađenja i grijanja.

Plava Laguna d.d. je kompanija iza koje je već više od pola stoljeća uspješnog rada i razvoja, temeljenog na ekološkim načelima i održivom razvoju, tijekom kojeg je konstantno zauzimala lidersko mjesto u hrvatskom turizmu, permanentnim oplemenjivanjem svoje ukupne ponude i prilagođavanjem potrebama sve zahtjevnijeg turističkog tržišta. U smještajnim objektima Plave Lagune dnevno može boraviti više od 43 tisuće gostiju, a u prvih devet mjeseci ove godine u objektima kompanije ostvareno je više od 4,5 milijuna noćenja.

Uime domaćina svečanosti okupljene je pozdravio gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić koji je ukratko predstavio gospodarstvo Grada Poreča te podršku koju lokalna samouprava pruža poduzetništvu. Laureate i uzvanike pozdravila je uime Istarske županije zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar.

 Andi_Bancic_Canon_5DMIII_03.12.2019_12.18.22_5883.jpg
Svečanost dodjele Zlatne kune; Snimio: Andi Bančić, PUOP.


Na svečanosti je uručeno još nekoliko priznanja. Direktoru Istarske razvojne agencije – IDA Borisu Sabattiju uručeno je priznanje Hrvatske gospodarske komore u povodu obljetnice 20 godina postojanja i uspješnog rada. Također, uime istarskog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Jasna Jaklin Majetić uručila je priznanje Vesni Žmak za doprinos razvoju ženskog poduzetništva i jačanju žena u gospodarstvu.

Andi_Bancic_Canon_5DMIII_03.12.2019_12.55.23_5981.jpg
Jasna Jaklin Majetić i Vesna Žmak; Snimio: Andi Bančić, POUP.