Objavljeno: 24. 09. 2021. , Ažurirano: 27. 09. 2021.

Vrijeme održavanja: 20.09.2021.


U talijanskoj Gorici, 20. rujna, održana je 10. Predsjednička konferencija Nove mreže komora Alpe-Adria (Network of the New Alps-Adriatic Chambers of Commerce – NAAN), na kojoj je mreži NAAN pristupila Camera di commercio di Bolzano – Handelskammer Bozen.

Na konferenciji su sudjelovali predsjednici komora članica mreže iz četiri zemlje (Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske): Camera di Commercio Venezia Giulia, Camera di Commercio Pordenone – Udine, Unioncamere del Veneto, Camera di commercio di Bolzano Handelskammer Bozen, Wirtschaftskammer Kärnten, Wirtschaftskammer Steiermark, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Pula i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Rijeka. HGK – Županijsku komoru Rijeka je predstavljao Vedran Devčić.

Mreža predstavlja gotovo 850.000 tvrtki u četiri zemlje i s tržištem od oko devet milijuna ljudi.

NAAN mreža komora, sa sjedištem u Klagenfurtu, osnovana je 2007. godine s misijom jačanja gospodarske suradnje, integracije i razvoja na području regije Alpe – Adria, sa zajedničkim promotivnim poslovnim inicijativama, zajedničkim znanjem i EU projektima, suradnjom u strateškim sektorima (istraživanje i razvoj, infrastruktura, promet ...), programima poslovnog obrazovanja i tehnološkim inovacijama te zajedničkim lobiranjem u EU institucijama.

Dugoročni cilj je da se regija Alpe-Adria pozicionira kao zasebna makro-regija Europske unije. Kratkoročno mreža već gleda na planiranje unutar Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u novoj perspektivi. EFRR se vidi kao važna prilika za reprezentativna područja, a od Europskog parlamenta već je zatražena podrška, budući je regija Alpe-Adria izričito navedena u programu EFRR. Srednjoročni cilj je uključivanje Komora Novih Alpa-Jadrana u europske radne skupine za transnacionalne strategije.