Vrijeme održavanja: 24.06.2016.

Sajam tradicijskih obrta

Terezijanski sajam tradicijskih obrta, na kojemu se organiziraju otvorene radionice starih zanata s ciljem poticanja šire zajednice na očuvanje i aktivnije bavljenje tradicijskim zanatima, održava se u mjesecu rujnu, paralelno s akcijom HGK 'Kupujmo Hrvatsko'.

Terezijanski sajam je prikaz sačuvanih tradicijskih obrta koje i dan danas njeguju udruge i obrtnici Ličko-senjske županije, kao i udruge - gosti koji djeluju u susjednim županijama. Na ovom sajmu oživljavaju se već pomalo zaboravljene vještine kroz žive radionice – preradu i ručnu obradu vune, izradu drvenarije, umjetničkog nakita, uporabnih predmeta od gline i sl. U otvorenim tradicijskim radionicama u kojima izlagači predstavljaju svoj rad, istovremeno se pruža mogućnost posjetiteljima da se okušaju u nekim vještinama.

Osim obavezne „žive“ radionice, svaki izlagač i prodaje svoje proizvode na sajmu, čije je održavanje, ispravom od 13. rujna 1746. g, osobno odobrila carica Marija Terezija, iz zahvalnosti Otočanima na pomoći koju su joj pružili u ratu za austrijsko nasljedstvo, te u tri rata protiv pruskog kralja Fridricha II. Održavanjem Terezijanskog sajma oživljava se na svojevrstan način dio otočke povijesti, a kao sajamska manifestacija Županijske komore Otočac održala se 7 puta.