Objavljeno: 09. 07. 2020. , Ažurirano: 09. 12. 2020.

U listopadu prošle godine Osnovna škola Zrinskih i Frankopana iz Otočca se uključila u projekt održivog razvoja Laboratorij održivog razvoja – LORA, unutar kojega OŠ Zrinskih i Frankopana provodi projekt Mali poduzetnik se krije u meni, čiji je cilj razvoj poduzetničkog duha kod učenika i pokretanje malog poduzetništva.

Upravo zato HGK – Županijska komora Otočac pruža veliku podršku jednogodišnjem projektu Mali poduzetnik se krije u meni u koji je uključeno oko 70 učenika od 1. do 8. razreda pod mentorstvom učitelja iz projektnog tima. Raznovrsne aktivnosti učenika vodi tim voditeljice projekta Mateje Posavi, njene zamjenice Tatjane Vološen Devčić, u timu su i učiteljice Anka Banić, Vera Delač, Katarina Medarić, Josipa Maras, Blaženka Orešković i Ivana Rožić-Dubravčić te pedagoginja Inka Turković. Na projektu surađuju i učiteljica matematike Josipa Salopek i školska psihologinja Ivana Lemut.

Projekt cilja na stvaranje aktivnosti koje će biti održive te na povezivanje škole s lokalnom zajednicom, kako bi učenici zauzeli mjesto aktivnih i odgovornih građana koji misle na vlastitu budućnost i budućnosti svoje zajednice.

lora2.jpg
Geslo OŠ Zrinskih i Frankopana kao da je kreirano i za projekt Mali poduzetnik se krije u meni; Izvor: OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac.


Mala poduzetnička zajednica, nastala unutar projekta, djeluje na principu klastera. Tako učenici manjih područnih škola obrađuju zemlju u školskom vrtu, gnoje ju kompostom kojeg su sami proizveli, sade autohtone biljke iz nešeg kraja, beru ih i suše. Tako posušene biljke su sirovina koju će poslati učenicima u matičnu školu, a oni će je koristiti za proizvodnju sapuna. Na taj se način promovira ekološki uzgoj i autohtone biljke kraja.

Dobiveni proizvod će predstaviti na lokalnoj i županijskoj razini pa i šire, na sajmovima i događanjima u tijeku nastavne godine kao i potencijalnim kupcima, u suradnji s HGK – Županijskom komorom Otočac.

Učenici projektom žele promovirati stablo bukve, koje je znakovito za Gacku dolinu. Više o projektu može se pročitati na školskoj stranici projekta, koju su kreirali sami. Dodatne informacije o projektu LORA - laboratorij održivog razvoja, u kojemu sudjeluje više od 20 škola iz ciejle Hrvatske možete pronaći na webu projekta.

1.jpg

Učesnici predavanja "Identitet i klasteri u poduzetništvu"; Izvor: OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac

 

Jedna od planiranih projektnih aktivnosti u sklopu školskog projekta LORA – Mali poduzetnik se krije u meni je bilo i predavanje na temu identiteta Gacke doline i klastera. Svaki ozbiljni poduzetnik treba poznavati identitet svoga kraja kako bi mogao bolje razvijati i realizirati svoje poduzetničke ideje, posebno ako njegov rad ima dublju društvenu korist, kao što je specifični cilj našeg projekta, a to se odnosi na promidžbu našeg kraja. Stoga je i bolje upoznavanje s identitetom bila neizbježna projektna aktivnost, u čemu je doprinos dala HGK – Županijska komora Otočac, kao partner. Predsjednik Županijske komore Joso Brajković održao je predavanje na temu identiteta kraja i klastera. Predavanje je održano u školi uz sve epidemiološke mjere zaštite.
Na kraju predavanja prezentirani su i prvi proizvedeni i upakirani sapuni. 

 

 LORA - Mali poduzetnik na međunarodnom skupu

 

1skup-os.jpg

Voditeljica projekta Mateja Posavi Došen sa svojim učenicima PŠ Hrvatsko Polje; Izvor: PŠ Zrinskih i Frankopana Otočac; Snimio: Mateja Posavi Došen

 

30. studenog voditeljica projekta Mateja Posavi Došen predstavila je projekt OŠ Zrinskih i Frankopana "Mali poduzetnik se krije u meni" na  međunarodnom poslovnom skupu "Žensko podjetništvo v luči epidemije", kojega je organizirala gđa. Branka Aralica, direktorica Mrežnog podjetniškog inkubatora Vrelec iz Rogaške Slatine u Sloveniji. Predstavljanje je organizirano na poziv i u suradnji sa Županijskom komorom Otočac, kao projektnim partnerom osnovne škole, uz podršku ravnateljice škole Jasminke Devčić. Na skupu su predstavili projekt, istaknuvši sve izazove s kojima su se susreli tijekom realizacije projekta u vrijeme epidemije. Bilo je to još jedno zanimljivo iskustvo za učenike, koji su po prvi puta imali priliku sudjelovati na jednom stvarnom međunarodnom poslovnom događaju u virtualnom okruženju.

"Ponosni smo jer je naš poduzetnički pothvat prepoznati i izvan granica Hrvatske. S druge strane smo i pod dojmom virtualnog predstavljanja koje je za djecu bilo prvo takvo iskustvo." - istakla je voditeljica projekta na stranici škole.

 

Kako su učenici OŠ Zrinskih i Frankopana samostalno pripremili video kojim predstavljaju projekt možete pogledati na poveznici: Predstavljanje projekta - Mali poduzetnik se krije u meni.