Vrijeme održavanja: 12.03.2020.

Objavljeno: 18. 03. 2020. , Ažurirano: 18. 03. 2020.

Šesta edukacija o osnovama poduzetništva za nezaposlene osobe koje namjeravaju pokrenuti vlastiti posao održana je u Županijskoj komori Osijek 12. ožujka. Polaznicima su predstavljeni mogući pravni oblici obavljanja djelatnosti. U razgovoru s polaznicima pokušalo se svakome odgovoriti na pitanje otvoriti obrt ili registrirati trgovačko društvo, ovisno o stručnoj spremi koju imaju te vrsti djelatnosti kojom se namjeravaju baviti. Polaznicima su predstavljene i porezne obveze poduzetnika i stope koje se primjenjuju pri oporezivanju dobiti ili dohotka. Raspravljalo se i o PDV-u ovisno o vrsti djelatnosti koju planiraju obavljati i strukturi troškova koji će teretiti njihovo poslovanje. Govorilo se i o odluci o tome treba li ući dobrovljno u sustav PDV-a odmah po pokretanju poduzetničkih aktivnosti ili pričekati da se stekne zakonska osnova za obavezan ulazak u sustav PDV-a. Također, polaznike se uputilo da koriste usluge stručnih poslovnih organizacija: HGK i HOK-a te institucija i drugih tijela od kojih mogu dobiti korisne informacije.

Zbog novonastale situacije i sprečavanja širenja zaraze virusom COVID-19, daljnje održavanje edukacija odgađa se dok se za nastavak edukacija ne steknu uvjeti.

Što se tiče pojedinačnih savjetovanja, zaiteresirane osobe mogu poslati svoja pitanja u vezi s izborom oblika poslovanja, šiframa djelatnosti prema NKD-u i sl. ili dogovoriti sastanak na e-mail: sbabic@hgk.hr i/ili kmiling@hgk.hr.