Vrijeme održavanja: 29.11.2019.

Petnaesto natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera HGK - Županijske komore Osijek

Naslovna fotografija: Dobitnici medalja i diploma; Izvor: Glas Slavonije; Snimio: Gojko Mitić.

Najuspješnijim proizvođačima koji su sudjelovali na XV. edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera, u organizaciji HGK Županijske komore Osijek, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku i Općine Semeljci, dodijeljene su nagrade u petak, 29. studenoga, u Semeljcima.

Na XV. edukacijskom natjecanju prijavljena su ukupno 234 uzorka, od čega 186 rakija i 48 likera. Kod rakija najviše je – 87, prijavljenih uzoraka šljivovice.

Uzorci su prošli najprije fizikalno-kemijsku analizu u laboratorijima Prehrambeno tehnološkog fakulteta i Tvornice alkoholnih pića Zvečevo u Požegi, a potom i organoleptičko ocjenjivanje. Organoleptičko ocjenjivanje proveo je ocjenjivački panel (21 član) kojim je predsjedao prof. dr. sc. Jurislav Babić, a stručni savjetnik ocjenjivačkog panela bio je prof. dr. sc. Borislav Miličević.

Na svečanosti u Semeljcima proizvođačima je dodijeljeno 13 zlatnih, 62 srebrne i 86 brončanih medalja te diplome.

Šampion šljivovica.JPG
Šampionska šljivovica; Izvor: Glas Slavonije; Snimio: Gojko Mitić.


Šampion XV. edukacijskog natjecanja, s rakijom šljivovicom, je Stanislav Jurčević iz Našica. Najbolje ocijenjena rakija komovica je Petra Čačinovića iz Orahovice, dok je najbolji liker od višnje Miroslava Čemea iz Zoljana.

rakija4_GOM_291119.JPG
Predsjednik ŽK Osijek uručio je glavnu nagradu Stanislavu Jurčeviću; Izvor: Glas Slavonije; Snimio: Gojko Mitić.


Nagradu ovogodišnjem šampionu dodijelio je predsjednik HGK – ŽK Osijek Zoran Kovačević. On je naglasio kako je želja ŽK Osijek da se manifestacije, poput ove u Semeljcima, dislociraju u krajeve gdje ovi proizvodi i nastaju. Naglasio je da autohtoni proizvodi ne mogu biti hobizam, nego biznis, ističući da sada imamo i već respektabilne tvrtke koje se bave proizvodnjom voćnih rakija i likera.

Općina Semeljci je godinama domaćin svečane dodjele nagrada. Načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević pozdravio je proizvođače i goste te naglasio kako je važno autohtone proizvode poput rakije prezentirati u sredinama gdje se cijeni kvaliteta, ali i tradicijska proizvodnja kroz generacije.

Tajnik Organizacijskog odbora natjecanja, viši stručni suradnik Odsjeka poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva HGK ŽK Osijek Igor Mikulić kazao je kako s obzirom na zakonske okvire i tržište nije dostatno znati proizvesti dobru rakiju ili liker da bismo s njim izišli na tržište te da proizvođači trebaju ići prema registraciji destilerije i ozbiljnom tržišnom nastupu. Naglasio je da je u cijeloj Slavoniji i Baranji 37 destilerija i da je prostor za plasman rakija i likera u hrvatskom turizmu doista velik, kao i podatak da je Hrvatska u 2018. uvezla jakih alkoholnih pića u vrijednosti 44,3 milijuna eura, dok je izvoz bio samo trećina tog iznosa. Mikulić je istaknuo edukacijski karakter natjecanja naglasivši kako je želja organizatora, odnosno HGK – ŽK Osijek i dalje pomagati voćarima i proizvođačima rakija u tome da mali proizvođači koji rakiju proizvode za svoje potrebe u konačnici sa svojim proizvodima izađu  na tržište.

Igor Mikulić.JPG
Igor Mikulić; Izvor: Glas Slavonije; Snimio: Gojko Mitić.


Dr. Kovač je proizvođačima voćnih rakija i likera govorio o rezultatima organoleptičkog ocjenjivanja i najčešće uočenim nedostacima kod tih pića, kao i o načinima kako da ih uklone.

Sastavni dio programa dodjele nagrada je i znanstveno-stručni skup, na kojem su sudjelovali predstavnici Carinske uprave Osijek – viša inspektorica Ksenija Vekić i inspektori Milan Majer i Želimir Uzelac. Oni su proizvođačima voćnih rakija i likera govorili o zakonskim okvirima u kojima rade destilerije ili male destilerije. Na skupu je vlasnik OPG-a Emerik Pišl, koji je pokrenuo malu destileriju Bijeli gusak u Đakovu govorio o pokretanju tog posla, registraciji svoje destilerije, proizvodnji rakija i njihovoj poziciji na tržištu.