Vrijeme održavanja: 19.11.2019.

Predstavljen Vodič o doniranju hrane Ministarstva poljoprivrede

Objavljeno: 19. 11. 2019. , Ažurirano: 20. 11. 2019.

Prva interaktivna radionica o doniranju hrane namijenjena donatorima, od četiri planirane u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore, održana je u utorak, 19. studenoga, u ŽK Osijek. Na radionici, koja je okupila predstavnike tvrtki koje se bave proizvodnjom ili distribucijom hrane s područja Slavonije i Baranje, objašnjeno je kako donirati hranu, kako donacija hrane može donijeti uštede za tvrtku i kako pritom koristiti porezne olakšice. Predstavljen je tom prilikom i Vodič o doniranju hrane Ministarstva poljoprivrede.

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane, od čega 55 posto u kućanstvima, a 45 posto na polju, u preradi ili tijekom distribucije. Istodobno je u Hrvatskoj oko 26 posto osoba u riziku od siromaštva. 

Radi smanjenja otpada od hrane, a onda i čuvanja okoliša i unaprijeđenja sustava doniranja, Ministarstvo poljoprivrede u Vodiču je ponudilo smjernice za postupanje i primjere iz prakse povezane s propisima o hrani, doniranju hrane te tumačenje odredbi propisa o hrani i poreznim olakšicama koje mogu koristiti donatori hrane. 

Ministarstvo je izradilo je i IT sustav za doniranje hrane – e doniranje – kojim se olakšava i ubrzava preraspodjela viškova hrane.

„Proces doniranja hrane olakšali smo novim pravilima o doniranju hrane uspostavljenima Pravilnikom o doniranju hrane i hrane za životinje. Pozitivne promjene odnose se na mogućnost dobivanja poreznih olakšica za doniranu hranu do zadnjeg dana isteka roka trajanja hrane te omogućavanje doniranja hrane nakon isteka 'najbolje upotrijebiti do' datuma, pod uvjetom da je hrana sigurna i da posrednik u lancu doniranja hrane i krajnji primatelj prihvaćaju tu hranu. Također, administrativno smo rasteretili donatore i posrednike u lancu doniranja hrane. Isto tako, izradili smo i Studiju o izvedivosti banke hrane te pripremili optimalan model za njeno osnivanje, koji ćemo  dalje nadograđivati sa svim zainteresiranim stranama. Smjernice za ove mjere proizašle su iz rezultata istraživanja o doniranju hrane koje je Ministarstvo poljoprivrede provelo u suradnji s Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom te donatorima i posrednicima u lancu doniranja hrane“, navodi Ministarstvo.

Interaktivne radionice predstavnici Ministarstva održat će u suradnji s HGK još u Zagrebu, Rijeci i Splitu.