Djelatnost trgovine po svom udjelu u gospodarstvu Hrvatske spada među najvažnije djelatnosti, međutim, taj se udio pomalo smanjuje. U 2013. godini u BDP-u Hrvatske trgovina sudjeluje s 9,6 posto, dok je njen najveći udio bio 2003. godine kada je iznosio 11,7 posto. Prema kriteriju udjela u ukupnom broju registriranih pravnih osoba posluje 25,49 posto gospodarskih subjekata čija je osnovna djelatnost trgovina.

Podaci Fine o rezultatima poslovanja za 2017. godinu pokazuju da su na području Osječko-baranjske županije godišnje financijske izvještaje predala 5103 poduzetnika obveznika poreza na dobit sa sjedištem u Osječko-baranjskoj županiji, od čega se 1211 ili 23,7 posto odnosi na društva u trgovini (podaci se odnose samo na trgovačka društva sa sjedištem na području Osječko-baranjske županije) koji su zapošljavali 5103 djelatnika i ostvarili su 4,86 milijardi kuna ukupnog prihoda.

Osim nacionalnih i stranih trgovačkih lanaca: Konzum d.d., Kaufland Hrvatska k.d., Fliba d.o.o. – Emmezeta, Lidl d.o.o., Metro, Interspar i Plodine, trgovačkih centara: Avenue Mall, Portanova te prodajnih centara tipa uradi sam, kao što su: Pevec d.o.o. i Brodomerkur na području Osječko-baranjske županije, otkako je trgovački lanac Biljemerkant otišao u stečaj, nema značajnijeg trgovačkog lanca sa sjedištem u županiji.

Udio koji ostvaruju tvrtke u djelatnosti trgovine sa sjedištem u Osječko-baranjskoj županiji u ukupnom prihodu i broju zaposlenih svih tvrtki u gospodarstvu županije smanjuje se u posljednjih deset godina. Tako se udio u ukupnom prihodu smanjio s 37,7 posto na 19,6 posto, a broj zaposlenih se smanjio s 20,3 posto na 13,0 posto. Premda, valja primijetiti da se udio ukupnih prihoda trgovine u ukupnim prihodima gospodarstva županije ipak nešto povećao u posljednje tri godine. Tako je 2014. godine taj udio iznosio 17,7 posto, 2015. godine 18,2 posto, a 2016. godine 18,8 posto.

To smanjenje udjela trgovine u ukupnom gospodarstvu na razini županije velikim se dijelom odnosi na otvaranje velikih trgovačkih centara u 2010. godini (Avenue Mall i Portanova), u čijim prostorima većina trgovačkih kuća nema sjedište u Osječko-baranjskoj županiji, pa svoj prihod ostvaren na području Osječko-baranjske županije iskazuju prema sjedištu tvrtke.

Izvor: HGK