Strukovna grupacija pčelarstva jedna je od najstarijih grupacija iz poljoprivredne djelatnosti u ŽK Osijek. Ona uspješno već dvadeset i jednu godinu organizira nacionalno ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda pod nazivom Dani meda Hrvatske.

Članice grupacije su tvrtke, obrti i udruge obiteljskih gospodarstava koja se bave pčelarskom proizvodnjom, a u aktivnost grupacije uključeni se i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Poljoprivredni fakultet Osijek te Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. 

Grupacija pčelarstva, osim organiziranja navedene manifestacije Dani meda, aktvino sudjeluje u rješavanju problematike u pčelarstvu te blisko surađuje s predstavnicima Pčelarskog saveza Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede oko vitalnih pitanja za razvoj ove djelatnosti (Nacionalni program razvoja pčelarstva, Program ruralnog razvoja i dr.).

Članice grupacije sudjeluju na sajamskim događanjima na prostorima Republike Hrvatske i susjednih država te organiziraju gospodarsko-stručne skupove povezane s problematikom pčelarstva.

Izvor: pixabay