Gastroturizam je iznimno važan segment turističke ponude Osječko-baranjske županije


Objavljeno: 02. 10. 2018. , Ažurirano: 19. 10. 2018.


Radionicom o gastroturizmu, održanoj 16. listopada u Županijskoj komori Osijek, Odsjek za turizam ŽK Osijek nastavio je niz radionica o selektivnim oblicima turizma. Do sada se govorilo o cikloturizmu, zdravstvenom turizmu, a održan je i Forum obiteljskog smještaja.

Eno i gastroturizam iznimno su važan segment turističke ponude Osječko-baranjske županije što pokazuje i projekt Ministarstva gospodarstva u kojem je Podunavlje, uz Šibenik, izabrano za pilot-destinaciju. Koliku važnost ima eno i gastroturizam pokazuje i činjenica da je enogastronomija uvrštena u deset ključnih proizvoda Strategije hrvatskog turizma do 2020. Hrvatska gospodarska komora mnogim projektima potiče razvoj i podizanje kvalitete ponude uslužnog sektora. U akciji Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku, u kategoriji Restorana, ocjenjuje se i nagrađuje njihova izvrsnost. Znakovima kvalitete Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta promovira se i podiže svijest potrošača o kvaliteti hrvatskih proizvoda i usluga. Objavljen je Poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za dostavu projektnih prijedloga za financiranje dodjele Znakova kvalitete u vrijednosti od 7,5 milijuna kuna, koji je otvoren do lipnja 2020. Općom i specijaliziranom akcijom Kupujmo hrvatsko - hrvatski proizvod za hrvatski turizam cilj je umrežiti proizvođače hrvatskih autentičnih proizvoda s hotelskim, ugostiteljskim i drugim turističkim tvrtkama radi stvaranja prepoznatljivosti hrvatskog turizma.

O enogstronomskoj ponudi Osječko-baranjske županije i valorizaciji domaćih proizvoda u turizmu i enogastronomiji govorila je direktorica TZ Županije Ivana Jurić, a o novim pristupima u razvoju gastronomije Slavonije i Baranje na temu Hrana koja spaja govorili su Ivan Đukić i Andrej Kristek iz Udruge kuhara. Mislav Pavošević iz Turističke zajednice grada Osijeka predstavio je projekt Originalna osječka knedla – od povijesne priče do gastronomske poslastice. Mladen Vojković iz WYG savjetovanja predstavio je projekt Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Savjetodavne usluge za rad na aktivnostima povezivanja prehrambeno-prerađivačkog sektora i sektora turizma kroz uspostavu proizvodnih sustava i teritorijalno brendiranje Republike Hrvatske kao prepoznatljive gourmet destinacije. Ciljevi tog projekta su povezivanje prehrambeno-prerađivačkog sektora i sektora turizma, teritorijalno brendiranje Republike Hrvatske kao prepoznatljive gourmet destinacije, proširenje turističke ponude radi povećanja broja dolazaka i noćenja te produženje turističke sezone, očuvanje i promicanje nacionalnog i regionalnog identiteta i tradicije te osiguranje prepoznatljivosti, tržišne konkurentnosti i dugoročne održivosti hrvatskog gourmet/gastro proizvoda. Ključni dionici u projektu su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora i organizacije civilnog društva. Na kraju radionice Vladimir Poznić predstavio je gastro rutu projekta Explore CRO - SRB, financiranog iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija. U sklopu projekta formirane su tri turističke rute na području Slavonije, gastro, eko i rekreacijska ruta, a do kraja listopada bit će uspostavljena i regionalna turistička e-platforma. Za promociju Slavonije kao turističke destinacije predviđena su znantna sredstva.