Vrijeme održavanja: 23.01.2020.

Objavljeno: 23. 01. 2020. , Ažurirano: 24. 01. 2020.

Seminar o certifikaciji vinarija prema IFS Food standardu održan je 23. siječnja, u Županijskoj komori Osijek. Seminar je organiziran u suradnji s certifikacijskom kućom DNV GL Adriatica d.o.o.

Tijekom poludnevnog seminara dvadesetak polaznika iz vinarija s područja Slavonije i hrvatskog Podunavlja kroz teoriju i primjere iz prakse, predavačice Ana Katić i Vlatka Ščetarić upoznale su s osnovnim zahtjevima IFS-a i njegovom primjenom u vinarijama. Dio seminara bio je usmjeren na KO (Knock-Out) zahtjeve te na probleme patvorenja proizvoda (Food Fraud).

Na seminaru su obrađene teme: pregled IFS standarda, vodič kroz normu – opće zahtjeve, odgovornost uprave, sustav upravljanja kvalitetom i sigurnosti hrane, upravljanje resursima, planiranje i proizvodni proces, mjerenja, analize, poboljšanja, obrana hrane i vanjske inspekcije, proces certifikacije i benefiti za vinare.

IFS certifikat je jamstvo potrošaču vina i dokaz da vinarija ispunjava zahtjeve za sigurnošću proizvoda koje su svojim dobavljačima postavili brojni međunarodni lanci supermarketa. Stoga posjedovanje IFS certifikata omogućuje prodaju vina lancima supermarketa širom Europe.