Prerađivačka industrija

Prerađivačka industrija Osječko-baranjske županije ostvaruje 28% ukupnog prihoda županije, a zastupljena je kroz 22 djelatnosti. Osim prehrambene evo još nekih važnijih industrijskih grana:

Kemijska industrija

U okviru ove djelatnosti najznačajniji i vodeći regionalni proizvođač deterdženata, sredstava za čišćenje i toaletnih proizvoda je Saponia d.d. Osijek, a proizvodi više od 90% ukupne proizvodnje kemijske industrije županije. U 2019.g. u ovoj djelatnosti je poslovalo 12 poduzeća s 920 zaposlenih. Ukupno ostvareni prihod iznosio je 582 milijuna kuna.

Drvna i papirna industrija

Ovo je tradicionalno izvozno orjentirana i radno intenzivna grana koja zauzima značajno mjesto u gospodarstvu Županije.
U djelatnosti prerade drva u 65 tvrtki zaposleno je 1.020 djelatnika, a ukupni prihod u 2019. iznosi 450 milijuna kuna. Veće tvrtke ove djelatnosti su A.M.S. – Biomasa d.o.o. iz Darde i  Strizivojna hrast d.o.o. proizvodnja parketa, i dr.

Jedna od najvećih i najznačajnijih tvrtki u županiji je DS Smith Belišće Croatia d.o.o. - za proizvodnju papira i kartonske ambalaže. DS Smith, britanski proizvođač ambalaže je tijekom 2015. godine kupio austrijski Duropack u čijem sastavu je bilo i nekadašnje Belišće d. d., vodeći proizvođač papira i valovitog kartona u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Uz ovu još se 16 tvrtki u županiji bavi proizvodnjom papira i proizvoda od papira. Svih 17 tvrtki zapošljavaju ukupno 485 djelatnika, a u 2019. su ostvarile 849 milijuna kuna prihoda i pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 34 milijuna kuna.

Proizvodnjom namještaja bavi se 48 tvrtki s ukupno 821 radnikom i prihodom od 305 milijuna u 2019.g. kada je ostvaren pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 8 milijuna kuna. Najznačajnije tvrtke ove djelatnosti su Pro wood d.o.o. iz Đurđenovca,   Ancona-grupa d.o.o. Đakovo, Đakovo hrast d.o.o., Bonavia d.o.o. iz Tenja, Modul d.o.o. iz Darde Fenix drvo d.o.o. Đurđenovac, i druge.

Proizvodnja metala i proizvoda od metala

Djelatnosti proizvodnje metala i proizvoda od metala zastupljene su kroz 101 tvrtku u kojima je u 2019.g. bilo zaposleno 1252 djetnika. Ove tvrtke su u 2019.g. ostvarile 575 milijun kuna ukupnog prihoda. Najveći gospodarski subjekti metalo-prerađivačke industrije županije su: Altrad limex d.o.o. Donji Miholjac, bavi se proizvodnjom i prodajom sitnih građevinskih strojeva: mješalica, vrtnih i građevinskih kolica, transportnih kolica i građevinskih podmetača, Solium d.o.o. Osijek, proizvodnja i ugradnja aluminijske bravarije, fasadnih sustava, alucobond fasade i PVC stolarije, HB-produkt d.o.o. Osijek, proizvodnja stolarije, alu-fasada i dr., Bravar-mont d.o.o. Strizivojna bavi se proizvodnjom i montažom čeličnih konstrukcija, montažom krovnih i fasadnih sendvič panela i dr., Pro-lim d.o.o. iz Đurđenovca,  proizvodnja i montaža građevinske limarije i dr., OS metal d.o.o. iz Ladimirevaca, proizvodnja metalnih konstrukcija, inox ograde, obrada materijala i dr., Vojtek oprema d.o.o. iz Belog Manastira proizvodi opremu za parkove, sportska i dječja igrališta te urgane prostore, Weldex d.o.o., Belišće, proizvodnja proizvoda od lima i čelika te njihova montaža, i dr.

Strojogradnja

Ovom djelatnošću kao osnovnom bavi se 30 tvrtki s ukupno 1218 zaposlenih djelatnika. U 2019. godini ostvarili su 890 milijuna kuna ukupnog prihoda i pozitivan konsolidirani financijski rezultat od 23 milijuna kuna. Najznačajnije tvrtke ove djelatnosti su: Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o. kao proizvođač strojeva za proizvodnju automobilskih guma, Starco Beli Manastir d.o.o. dio britansko-danske korporacije koji proizvodi naplatke za gume i kompletnu proizvodnju izvozi, Eurometald.d. Osijek kao proizvođač motokultivatora, pumpi, prskalica i dr., Euro Reflex d.o.o., dio talijanske Yama grupe koja se bavi malim strojevima za poljoprivredu, vrt i šumarstvo, a preuzela je kao i Eurometal d.o.o. Osijek proizvodnju nekadašnje poznate osječke tvrtke za proizvodnju motokultivatora MIO Standard.

Tekstilna industrija

Iako nekad vodeća grana industrije u Županiji zadnjih nekoliko godina bilježi stalan pad proizvodnje i smanjenje broja zaposlenih zbog odlaska velikih tekstilnih tvrtki u stečaj. Tijekom 2019.g. na području županije djelovalo je 20 tvrtki u proizvodnji tekstila s 81 zaposlenim, te 38 tvrtki u proizvodnji odjeće s 1.254 zaposlena. Ovih 58 tvrtki je tijekom 2019. godine ostvarilo ukupan prihod od 574 milijuna kuna i negativan konsolidirani financijski rezultat od 18 milijuna kuna.

Najznačajnije tvrtke tekstilne industrije su: Olimpias tekstil d.o.o. koji ima kooperaciju s malim proizvođačima za poslove dorade, Hemco d.o.o. Đakovo - proizvodi radnu i zaštitnu odjeću, Nova konfekcija  d.o.o. iz Belog Manastira, Nicoteks d.o.o.  koji se bavi proizvodnjom posteljine, jastuka, prekrivača i sl., Tvornica snova d.o.o. također se bavi proizvodnjom jastuka, madraca, posteljine i t.d. Transfer Bebek d.o.o. iz Laslova u pogonu nekadašnje tvrtke 1.maj d.d. bavi se proizvodnjom radne odjeće, Mako d.o.o., Osijek – proizvodi pletenu pamučnu i vunenu trikotažu i radnu i zaštinu odjeću, Bra.pag d.o.o. iz Antunovca, Sutura d.o.o. i Vesta d.o.o. iz Đakova, i dr.

Industrija građevinskog materijala

Industrija građevinskog materijala na području Osječko-baranjske županije ima bogatu povijesnu tradiciju na čijim je temeljima nastala današnja moderna proizvodnja građevinskih materijala. To se prije svega odnosi na proizvodnju opeke i crijepa poradi dostupnosti kvalitetne gline na ovom području, a koja čini osnovu proizvodnje.

U županiji djeluje ukupno 33 tvrtki koje se bave proizvodnjom nemetalnih mineralnih proizvoda s ukupnim prihodima od 694 milijuna kuna u 2019. godini i s 566 zaposlenih te s 80 milijuna pozitivnog konsolidiranog financijskog rezultata.
Najznačajnije tvrtke koje su neprestanim kvalitetnim ulaganjima u proizvodne procese, moderne tehnologije i ljudske resurse postale značajni gospodarski subjekti:

Nexe grupa d.d. Našice poslovni je sustav 16  tvrtki koje posluju u Republici Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Osnovna djelatnost je proizvodnja građevinskih materijala (cementa, cigle, crijepa, betona, agregata, betonskih elemenata, keramičkih pločica), a u Grupi se nalazi i tvrtka koja se bavi građevinarstvom.

U županiji posluje i niz malih poduzeća koje se također bave djelatnostima proizvodnje građevinskog materijala: stakla, proizvoda od betona, gipsa, prirodnog i umjetnog kamena.

Graditeljstvo

U županiji djeluje ukupno 641 tvrtka koja se bavi graditeljstvom. U 2019.g. ostvarile su ukupan prihod od 2,4 milijarde kuna, a zapošljavale su 5.142 radnika.

Građevinarstvo u ukupnim prihodima gospodarstva županije u 2019. sudjeluje s 8,6%.

Prema referencama i veličini poduzeća posebno se ističu tvrtke

OSIJEK-KOTEKS d.d. (niskogradnja)
TEHNO-ELEKTRO d.o.o. Đakovo (elektroinstalacijski radovi)
Gravia d.o.o. Osijek (gradnja cesta i autocesta)
CESTING d.o.o. Osijek (održavanje cesta)
Ingoteh d.o.o. za graditeljstvo i usluge 
VODOVOD - MONTAŽA d.o.o. (instalacijski radovi na postavljanju instalacija vodovoda, kanalizacije)
MASSA d.o.o. Osijek (visokogradnja)
MONTE- MONT d.o.o., Osijek (visokogradnja)
VUKA d.d. Osijek (hidrotehnički objekti)
VODOGRADNJA OSIJEK d.d. (hidrotehnički objekti)
NEXE GRADNJNA d.o.o. Našice (visokogradnja)

Izvor: Shutterstock