Prerađivačka industrija

Prerađivačka industrija Osječko-baranjske županije ostvaruje 32,6% ukupnog prihoda županije, a zastupljena je kroz 22 djelatnosti. Osim prehrambene evo još nekih važnijih industrijskih grana:

Kemijska industrija

U okviru ove djelatnosti najznačajniji i vodeći regionalni proizvođač deterdženata , sredstava za čišćenje i toaletnih proizvoda je Saponia d.d. Osijek i Meteor d.d. iz Đakova proizvode gotovo 90% ukupne proizvodnje kemijske industrije županije. U 2017.g. u ovoj djelatnosti je poslovalo 10 poduzeća s 1025 zaposlenih. Ukupno ostvareni prihod iznosio je 811 milijuna kuna, a ostvaren je pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 31 milijuna kuna.

Drvna i papirna industrija

Ovo je tradicionalno izvozno orjentirana i radno intenzivna grana koja zauzima značajno mjesto u gospodarstvu Županije.
U djelatnosti prerade drva u 71 tvrtke zaposleno je 973 djelatnika, a ukupni prihod u 2017. iznosi 407 milijuna kuna. Veće tvrtke ove djelatnosti su A.M.S. – Biomasa d.o.o. iz Darde i  Strizivojna hrast d.o.o. proizvodnja parketa, i dr.

Jedna od najvećih i najznačajnijih tvrtki u županiji je DS Smith Belišće Croatia d.o.o. - za proizvodnju papira i kartonske ambalaže. DS Smith, britanski proizvođač ambalaže je tijekom 2015. godine kupio austrijski Duropack u čijem sastavu je bilo i nekadašnje Belišće d. d., vodeći proizvođač papira i valovitog kartona u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Uz ovu još se 16 tvrtki u županiji bavi proizvodnjom papira i proizvoda od papira. Svih 17 tvrtki zapošljavaju ukupno 416 djelatnika, a u 2017. su ostvarile 886 milijuna kuna prihoda i pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 55 milijuna kuna.

Proizvodnjom namještaja bavi se 39 tvrtka s ukupno 348 radnika i prihodom od 154 milijuna u 2017.g. Problemi u ovoj djelatnosti rezultiraju negativnim konsolidiranim financijskim rezultatu koji je u 2017. iznosio 16,5 milijuna kuna. Najznačajnije tvrtke ove djelatnosti su Pro wood d.o.o. iz Đurđenovca, Fenix drvo d.o.o.Đurđenovac,  Ancona-grupa d.o.o.Đakovo, i druge.

Proizvodnja metala i proizvoda od metala

Djelatnosti proizvodnje metala i proizvoda od metala zastupljene su kroz 85 tvrtki u kojima je u 2017.g. bilo zaposleno 1220 djetnika. Ove trvtke su u 2017.g. ostvarile 480 milijun kuna ukupnog prihoda. Najveći gospodarski subjekti metalo-prerađivačke industrije županije su: Altrad limex d.o.o. Donji Miholjac, bavi se proizvodnjom i prodajom sitnih građevinskih strojeva: mješalica, vrtnih i građevinskih kolica, transportnih kolica i građevinskih podmetača, Thermia d.o.o. Viljevo, proizvodi peći, kamine, dimovodne programe i dr., Solium d.o.o. Osijek, proizvodnja i ugradnja aluminijske bravarije, fasadnih sustava, alucobond fasade i PVC stolarije,  GMK d.o.o. Petrijevci, proizvodnja metalnih konstrukcija,  HB-produkt d.o.o. Osijek, proizvodnja stolarije, alu-fasada i dr., Pro-lim d.o.o. iz Đurđenovca,  proizvodnja i montaža građevinske limarije i dr., Globalno d.o.o. Osijek, proizvodnja cijevi, limova i profila, čelika, ograda, kovanog programa i dr., Weldex d.o.o., Belišće, proizvodnja proizvoda od lima i čelika te njihova montaža, OS metal d.o.o. iz Osijek, proizvodnja metalnih konstrukcija, inox ograde, obrada materijala i dr.,Tehno-Hidraulika d.o.o., Osijek – asortiman na bazi hidraulike.

Strojogradnja

Ovom djelatnošću kao osnovnom bavi se 26 tvrtki s ukupno 1208 zaposlenih djelatnika. U 2017. godini ostvarili su 943 milijuna kuna ukupnog prihoda i pozitivan konsolidirani financijski rezultat od 21 milijun kuna. Najznačajnije tvrtke ove djelatnosti su:  Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o. kao proizvođač strojeva za proizvodnju automobilskih guma,  Starco Beli Manastir d.o.o. dio britansko-danske korporacije koji proizvodi naplatke za gume i kompletnu proizvodnju izvozi, Eurometald.d. Osijek kao proizvođač motokultivatora, pumpi, prskalica i dr., Euro Reflex d.o.o., dio talijanske Yama grupe koja se bavi malim strojevima za poljoprivredu, vrt i šumarstvo, a preuzela je kao i Eurometal d.o.o. Osijek proizvodnju nekadašnje poznate osječke tvrtke za proizvodnju motokultivatora MIO Standard.

Tekstilna industrija

Iako nekad vodeća grana industrije u Županiji zadnjih nekoliko godina bilježi stalan pad proizvodnje i smanjenje broja zaposlenih zbog odlaska velikih tekstilnih tvrtki u stečaj. Tijekom 2014.g. na području županije djelovalo je 16 tvrtki u proizvodnji tekstila s 94 zaposlenim, te 35 tvrtki u proizvodnji odjeće s 1113 zaposlenim. Ova 51 tvrtka je tijekom 2017. godine ostvarilo ukupan prihod od 696 milijun kuna i negativan konsolidirani financijski rezultat od 40 milijuna kuna.

Najznačajnije tvrtke tekstilne industrije su: Nicoteks d.o.o. i Tekstil-LIO Osijek  koji se bave proizvodnjom posteljine, jastuka, prekrivača i sl., Transfer Bebek d.o.o. iz Laslova u pogonu nekadašnje tvrtke 1.maj d.d., Hemco d.o.o. Đakovo - proizvodi radnu i zaštitnu odjeću, Mako d.o.o., Osijek – proizvodi pletenu pamučnu i vunenu trikotažu i radnu i zaštinu odjeću, Olimpias tekstil d.o.o. koji ima kooperaciju s malim proizvođačima za poslove dorade, Nova konfekcija  d.o.o. iz Belog Manastira , Bra.pag d.o.o. iz Osijeka, Sutura d.o.o. , Helson d.o.o. i Vesta d.o.o. iz Đakova, i dr.

Industrija građevinskog materijala

Industrija građevinskog materijala na području Osječko-baranjske županije ima bogatu povijesnu tradiciju na čijim je temeljima nastala današnja moderna proizvodnja građevinskih materijala. To se prije svega odnosi na proizvodnju opeke i crijepa poradi dostupnosti kvalitetne gline na ovom području, a koja čini osnovu proizvodnje.

U županiji djeluje ukupno 29 tvrtki koje se bave proizvodnjom nemetalnih mineralnih proizvoda s ukupnim prihodima od 581 milijuna kuna u 2017. godini i sa 614 zaposlena.
Najznačajnije tvrtke koje su neprestanim kvalitetnim ulaganjima u proizvodne procese, moderne tehnologije i ljudske resurse postale značajni gospodarski subjekti:

Nexe grupa d.d. Našice poslovni je sustav 15  tvrtki koje posluju u Republici Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Osnovna djelatnost je proizvodnja građevinskih materijala (cementa, cigle, crijepa, betona, agregata, betonskih elemenata, keramičkih pločica), a u Grupi se nalazi i tvrtka koja se bavi građevinarstvom.

Opeka d.o.o. Osijek koja asortimanom proizvoda nudi sve vrste pune opeke, šupljih, zidnih i stropnih elemenata, betonske i termo blokove, betonsku galanteriju, ogradnu opeku, sa posebnim osvrtom na nove proizvode velikih dimenzija iz programa EUROTERM.

Beton proizvode slijedeće tvrtke: GRADNJA d.o.o. Osijek,  te OSIJEK-KOTEKS d.d. s proizvodnjom betona.

Uz ove renomirane proizvođače posluje i niz malih poduzeća koje se također bave djelatnostima proizvodnje građevinskog materijala: stakla, proizvoda od betona, gipsa, prirodnog i umjetnog kamena.

Graditeljstvo

U županiji djeluje ukupno 509 tvrtki koja se bavi graditeljstvom i koje su u 2017.g. ostvarile ukupan prihod od 2,1 milijardi kuna, a zapošljavale su 4.945 radnika.

Građevinarstvo u ukupnim prihodima gospodarstva županije u 2017. sudjeluje s 8,5%.

Prema referencama i veličini poduzeća posebno se ističu tvrtke

OSIJEK-KOTEKS d.d. (niskogradnja)
GRADNJA d.o.o. Osijek (visokogradnja i proizvodnja betona)
VODOVOD - MONTAŽA d.o.o. (instalacijski radovi na postavljanju instalacija vodovoda, kanalizacije)
MASSA d.o.o. Osijek (visokogradnja)
MONTE- MONT d.o.o., Osijek (visokogradnja)
VUKA d.d. Osijek (hidrotehnički objekti)
VODOGRADNJA OSIJEK d.d. (hidrotehnički objekti)
NEXE GRADNJNA d.o.o. Našice (visokogradnja)
CESTING d.o.o. Osijek (održavanje cesta)
TEHNO-ELEKTRO d.o.o. Đakovo (elektroinstalacijski radovi)
Gravia d.o.o. Osijek (gradnja cesta i autocesta)