Vrijeme održavanja: 13.11.2019.

Objavljeno: 12. 11. 2019. , Ažurirano: 05. 12. 2019.

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Osijek, želeći biti još „bliže“ svojim članicama, posjetili su 13. studenoga osječku tvrtku Karolina d.o.o., tvornicu keksa i vafla s tradicijom proizvodnje od 1909. godine.

Na sastanku, na kojem su sudjelovali direktor Karoline Miroslav Šimić i Melita Binder, koordinatorica zaštite okoliša te viši stručni suradnici HKG – ŽK Osijek – Kornela Miling, Josipa Weber Tojagić i Igor Mikulić, bilo je riječi o proizvodnji u toj tvrtki, investicijama, zaštiti okoliša i mogućnosti korištenja različitih usluga HGK – ŽK Osijek.

Igor Mikulić se u prvom redu predstavio, s obzirom da je odnedavno na dužnosti višeg stručnog suradnika u Odsjeku za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo. Direktoru Karoline predočio je različite aktivnosti koje se održavaju u ŽK Osijek, u kojima se očekuje sudjelovanje predstavnika Karoline, kao i usluge koje Komora nudi svojim članicama.

Kornela Miling je posebno istaknula novu uslugu komore – portal Digitalna komora, koji predstavlja informacijsko-komunikacijsku platformu za e-usluge te je pozvala domaćina na registraciju i korištenje ove usluge. Također se zahvalila domaćinu na prepoznavanju važnosti znakova kvalitete HGK, jer njihov proizvod Jadro napolitanke nosi znak Hrvatske kvalitete još od 2005. godine.

Kako je nedavno u ŽK Osijek osnovana Sekcija Zajednice za zaštitu okoliša u gospodarstvu, Josipa Weber Tojagić predstavila je djelokrug rada i ciljeve Sekcije. Istaknuta je uspostava sustava ponude i potražnje otpada - Burza otpada u sklopu projekta Hrvatske gospodarske komore na portalu Digitalna komora čija se aktivacija očekuje krajem ove godine.

Burza otpada u elementu e-gospodarske informacije predstavljat će platformu na kojoj će tvrtke moći razmjenjivati informacije o materijalima i nuditi ih onim gospodarstvenicima koji navedene materijale mogu koristiti u proizvodnim procesima.

Karolina je od 2011. godine članica Kraš grupe. Tvrtka je inače u svojoj povijesti više puta mijenjala ime. Najprije je bila upravo Karolina, javnost ju je najduže znala kao Slobodu, da bi potom kraće vrijeme nosila ime Lura-keksi i na posljetku joj je prijašnji vlasnik Lorenz Bahlsen grupa vratio prvotno ime.

Najpoznatiji Karolinini brandovi su vafel proizvod Jadro i punjeno čajno pecivo Moto. „Već od 1962. godine proizvodi se vafel Jadro koji je svojom kvalitetom i okusom do današnjih dana stekao veliki broj vjernih potrošača, a svojom jedinstvenom kombinacijom dvaju okusa – mlijeka i najfinijeg kakaa u zagrljaju hrskavog vafla bio i ostao pravi doživljaj za ljubitelje poslastica. Osim toga znak Hrvatske kvalitete, čiji je nositelj, daje kupcu jamstvo da se radi o proizvodima koji predstavljaju sam vrh svjetske ponude u svojoj klasi“, ponosno ističu u Karolini.

U sastavu Kraš grupe Karolina je započela s velikim razvojnim ciklusom. U osječkoj tvornici se proizvode Kraš Napolitanke te je ostvaren dio vizije po kojoj Osijek postaje najjači centar za proizvodnju ravnih vafla u regiji.

Miroslav Šimić je naglasio kako je od ulaska u Kraš grupu u Karolinu investirano oko 9,5 milijuna eura u proširenje proizvodnih kapaciteta i izgradnju infrastrukture te je omogućeno i otvaranje novih radnih mjesta. Od 2011. godine i proizvodnja i broj zaposlenih je porastao za više od 40 posto. Znatna sredstva se i dalje ulažu u infrastrukturne radove, a u realizaciji je i investicija u novu Moto liniju. Danas Karolina proizvodi na ukupno 12 proizvodnih linija i zapošljava oko 360 radnika, a rekordnu proizvodnju poslijeratnog razdoblja od 8800 tona dostigla je 2015. godine. Rast realiziranih količina prati i rast broja zaposlenih bez obzira na značajan tehnološki iskorak te racionalizaciju proizvodnih procesa ostvarenu stalnim investicijama.