Vrijeme održavanja: 15.03.2018.

Objavljeno: 09. 03. 2018. , Ažurirano: 05. 12. 2018.

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom organizira ciklus prezentacija Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj, pri čemu će se poseban osvrt dati na koristi i troškove uvođenja eura na gospodarstvo.

U ŽK Krapina predavanje će se održati u četvrtak, 15. ožujka, u 11 sati u konferencijskoj dvorani ŽK Krapina na Trgu Lj. Gaja 5, u Krapini. Predavanje će održati viceguverner Hrvatske narodne banke dr. sc. Michael Faulend.

Cilj je prezentacije detaljnije upoznati poduzetnike i općenito hrvatsku javnost s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, objasniti sam postupak uvođenja eura te potrebne aktivnosti, uključujući ekonomsku politiku Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura. Prema ocjenama HNB-a i Vlade RH koristi uvođenja imaju u načelu trajan karakter i znatno pretežu nad troškovima, koji su uglavnom jednokratni i mali. U tom smislu pozitivni učinci uvođenja eura odnositi će se i na poslovanje gospodarskih subjekata. Najveće bi koristi za gospodarstvo trebale biti uklanjanje valutnog rizika u poslovanju, smanjenje troškova zaduživanja, smanjenje transakcijskih troškova te povećanje međunarodne razmjene i ulaganja. Istodobno se većina troškova uvođenja eura odnosi na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.  

Predviđeno je trajanje prezentacije do 45 minuta, nakon čega slijedi rasprava i diskusija. Prezentacija je besplatna.