Vrijeme održavanja: 15.03.2018.

Objavljeno: 16. 03. 2018. , Ažurirano: 19. 03. 2018.

U Županijskoj komori Krapina je 15. ožujka održano besplatno predavanje Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj. HGK je organizirala predavanje u suradnji sa Hrvatskom narodnom bankom kako bi se poduzetnike i druge sudionike upoznalo s procesom uvođenja eura.

Predavanje je održao savjetnik viceguvernera HNB-a Mislav Brkić. 

Tijekom predavanja predstavljene su koristi i troškovi koje taj proces donosi te potrebne aktivnosti Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura. Predstavljena je i Eurostrategija, dokument koji su zajedno izradili HNB i Vlada RH, a koji je polazište u procesu uvođenja eura u Hrvatsku.

Prema ocjenama HNB-a, koristi uvođenja eura u načelu su trajne i znatno pretežu nad troškovima, koji su uglavnom jednokratni i mali. U tom će se smislu pozitivni učinci uvođenja eura odnositi i na poslovanje gospodarskih subjekata. Najveće bi koristi za gospodarstvo trebale biti uklanjanje valutnog rizika u poslovanju, smanjenje troškova zaduživanja, smanjenje transakcijskih troškova te povećanje međunarodne razmjene i ulaganja. Istodobno se većina troškova uvođenja eura odnosi na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.

Proces uvođenja eura trajat će godinama. Prvi je korak ulazak u tečajni mehanizam (ERM II) u kojem zemlja mora provesti dvije godine prije uvođenje eura. Za ulazak u mehanizam ne postoje jasno definirati kriteriji, već se ostale zemlje članice moraju složiti s time da je Hrvatska spremna ući u taj mehanizam. Međutim, nakon ulaska u proceduru, jasno su definirani parametri koje zemlja kandidatkinja mora ispuniti do konačnog uvođenja eura. Na kraju predavanja povela se zanimljiva rasprava, a na brojna pitanja sudionika odgovarao je viceguverner HNB-a Michael Faulend.

KRAPINA-Strategija uvođenja eura u RH_2.jpg

Josip Grilec, Mislav Brkić, Michael Faulend; Izvor: HGK ŽK Krapina; Snimio: Janja Kantolić.