Vrijeme održavanja: 07.09.2017. - 09.09.2017.

Objavljeno: 11. 09. 2017. , Ažurirano: 12. 09. 2017.

Uoči otvorenja 25. Zagorskog gospodarskog zbora, u četvrtak, 7. rujna u prostorijama HGK – ŽK Krapina održani su poslovni susreti gospodarstvenika Istarske i Krapinsko-zagorske županije.

Dobrodošlicu je Istranima zaželio predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina Josip Grilec koji je poručio da se radi o suradnji "plave" i "zelene" Hrvatske, najbolje županije u Hrvatskoj i one koja je na dobrom putu da joj stane uz bok.

Zagorski župan Željko Kolar obratio se sudionicima poslovnih susreta pohvalivši dosadašnju suradnju i nesebičnu pomoć Istrijana pri izradi zagorskog Masterplana turizma budući da su oni svoj napravili prvi u Hrvatskoj, ali i Strategije razvoja do 2020. godine te istaknuo da je Istarska županija, kao najrazvijenija u Hrvatskoj, primjer koji bi svi trebali slijediti. "Kažu da se uvijek treba uspoređivati s boljima, većima i jačima. Naš je zadatak kao politike da spajamo. To radimo s Primorsko-goranskom i Vukovarsko-srijemskom županijom, s Gradom Zagrebom, sada i s Istarskom županijom. Trebalo im je otprilike 15 sekundi da prihvate poziv da nam budu partneri budući da je to u interesu obiju županija. Ovo je prvi korak, sljedeće godine odlazimo s našom manifestacijom 100 posto zagorsko u Pulu, a suradnja će se, dakako, nastaviti", zaključio je župan Kolar, zahvalivši zagorskim poduzetnicima i obrtnicima na odličnim rezultatima koje u posljednje vrijeme postižu.

Istarski župan Valter Flego objasnio je tajnu uspjeha Istrijana: "Kada govorimo o Istri, svi se prvi sjete mora i turizma, no ono što mene veseli da je u strukturi našeg BDP-a taj turizam tek na trećem mjestu. To je sjajno, jer je na prvom mjestu industrija, na drugom mjestu trgovina i usluge, a iza turizma slijedi poljoprivreda. Mi pokušavamo maksimalno diverzificirati svoj BDP i pomagati gdje vidimo da je najteže, ali u skladu s našim planom. A naš plan, odnosno dugoročna strategija, temelji se na tome da shvaćamo da smo tako mali da jednostavno moramo biti najbolji da bismo mogli konkurirati. U poljoprivredi s najboljim pršutom, uljem i vinom, ne u Hrvatskoj, ne u Europi, već na svijetu. U turizmu – najbolji gledajući na našu nemilosrdnu konkurenciju. Zato iz godine u godinu imamo toliko investicija, toliko dizanja kvalitete i novih zvjezdica i svih dodatnih sadržaja i manifestacija. U industriji pratimo najbolje svjetske i europske trendove kako bismo opet mogli konkurirati na globalnom tržištu. U skladu s time, županija, gradovi i općine zajednički, a vjerujte, ključna je riječ zajedništvo, pokušavamo ljudima koji pune naš proračun i od kojih živimo, a to su obrtnici, poduzetnici i poljoprivrednici, pomagati poticajima, subvencijama, prostornim planovima. Eto, to mi radimo u Istri i smatramo da je to dobar put", rekao je župan Flego, dodajući da treba razmišljati dugoročno.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško izrazio je želju zagorskih obrtnika za uspostavu suradnje s Istarskom županijom koja ima razvijen turizam i gospodarstvo, ali i koja ima vrlo razvijenu industriju. U sklopu sastanka predstavljeni su i primjeri dobre prakse iz obiju županija, nakon kojih su sudionici krenuli na otvorenje 25. Zagorskog gospodarskog zbora.