Objavljeno: 01. 07. 2016. , Ažurirano: 03. 10. 2016.

Ciljevi projekta

Projekt je promovirao podizanje svijesti o važnosti znanja i vještina, osobito onih koje zahtijevaju rastući gospodarski sektori. Nadalje, promicao je i intenzivirao raspravu o očekivanju i usklađivanju tržišta rada i potrebnih znanja/vještina, što je određeno kao prioritet EU. Pokrenut je partnerski dijalog između socijalnih partnera, poslodavaca i obrazovanih institucija koje bi mogle razvijati i unaprjeđivati potrebna znanja/vještine i olakšati procese razvoja karijere i cijeloživotnog učenja. Također, projekt je potaknuo veću uključenost socijalnih partnera, obrazovnih institucija i službi za zapošljavanje u stvaranju učinkovitih mjera za poboljšanje usklađenosti ponude i potražnje znanja/vještina.

Opći cilj projekta bio je prikupiti primjere konkretnih mjera podrške za razvoj prognostičkih sustava u svrhu poboljšanja usklađenosti ponude i potražnje znanja/vještina te jačanje sposobnosti tvrtki za provedbu i poboljšanje procesa razvoja karijere. 

ŽK Krapina bila je partner na projektu EFFECT – usklađivanje vještina za podržavanje razvoja karijere (Forecasting Needs To Support Career Development), kojeg je financirala Europska unija – program Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost PROGRESS. Nositelj projekta čija je vrijednost 275.585,99 eura bio je Ekonomski institut Maribor – Centar za razvoj ljudskih potencijala, dok su, uz ŽK Krapina, projektni partneri bili Štajerska gospodarska zbornica, Savez samostalnih sindikata Slovenije - regionalna organizacija Podravje i Koroška, BAB iz Austrije te FLORIDA iz Španjolske. Projektne aktivnosti započele su 01. veljače 2013. godine te su trajale dvanaest mjeseci.

Cilj projekta je prikupiti primjere konkretnih mjera podrške za razvoj strategija u svrhu poboljšanja usklađenosti ponude i potražnje znanja/vještina, te jačanja sposobnosti tvrtki za provedbu i poboljšanje procesa razvoja karijere.

U sklopu projekta u Hrvatskoj se je održao nacionalni forum na kojem se je, uz pomoć aktivnog sudjelovanja dionika, potaknula rasprava, razmjena informacija, iskustava i primjera dobre prakse koji se odnose na tržište rada. Nakon što su se nacionalni forumi održali u svakoj od zemalja projektnih partnera, održani su i transnacionalni forumi: jedan u Austriji, te jedan u Španjolskoj.

Razmjena znanja, iskustva i primjera dobre prakse, organizirala se je i putem web stranice projekta, E-foruma te putem newslettera. Po završetku projekta, temeljem uzajamnog učenja, izrađen je vodič koji je na pomoć tvrtkama te institucijama.