Jačanje transnacionalne suradnje između predstavnika zaposlenih i poslodavaca

Objavljeno: 01. 07. 2016. , Ažurirano: 03. 10. 2016.

Ciljevi projekta:

Glavni cilj projekta bio je jačanje transnacionalne suradnje između predstavnika zaposlenih i poslodavaca u pogledu informiranja, savjetovanja i uključivanja zaposlenih u poduzećima u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Cilj projekta bilo je promicanje znanja o EU i nacionalnim regulativama kako bi se povećala uključenost zaposlenika u poslovanje i upravljanje operativnim praksama u poduzećima, odnosno informiranje radnika kroz koje mjere mogu vršiti utjecaj na odluke koje se poduzimaju unutar tvrtke.

Aktivnosti projekta:

  1. Razvijanje alata za promociju primjene europskih i nacionalnih zakona o uključenosti zaposlenih u proces donošenja odluka u poduzećima;
  2. Poticanje razvoja kompetencija predstavnika zaposlenih u smislu aktivnog i efikasnog pristupa u procesu informiranja, savjetovanja i sudjelovanja prilikom donošenja odluka u poduzećima;
  3. Podizanje razine svijesti kod poslodavaca i menadženta poduzeća o značaju uključivanja zaposlenih u proces donošenja odluka, kao i promocija pozitivnih efekata uključivanja zaposlenih u proces donošenja odluka u poduzećima;
  4. Poticanje i promoviranje razmjene informacija i primjera dobre prakse u cilju stvaranja povoljnih uvjeta za uspostavljanje mehanizama i tijela za informiranje i savjetovanje o uključivanju zaposlenih u procese donošenja odluka u poduzećima zasnovanim na nacionalnom zakonodavstvu zemalja partnera projekta, kao i EU zakonodavstvu.

ŽK Krapinabila je partner na projektu DEMINE (Developing Employee Involvement In Enterprises) – Povećanje uključenosti zaposlenika u poslovanje u poduzećima, koji je sufinanciran od strane EU iz programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost - PROGRESS.

Nositelj projekta je Zaklada Prizma iz Slovenije, dok su uz ŽK Krapina ostali projektni partneri bili Štajerska gospodarska komora iz Slovenije, Savez samostalnih sindikata Slovenije – Područna služba Podravje te Savez samostalnih sindikata Pančevo iz Srbije. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 151.723,17€, dok su sredstva za HGK iznosila 24.276,99€. Projektne aktivnosti započele su u listopadu 2014. godine, a završile u studenom 2015. godine.

U sklopu projekta u svakoj od zemalja partnera održani su nacionalni forumi, a slijedom projektnih aktivnosti Županijska komora Krapina organizirala je i međunarodni forum koji se 16. lipnja 2015. godine održao u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu. Jedan od glavnih rezultata čitavog projekta je izdavanje priručnika o uključenosti zaposlenika, a s ciljem promicanja europskih i nacionalnih zakona na području uključivanja zaposlenika u procese donošenja odluka u tvrtkama.

Ciljane grupe Projekta:

Ciljna grupa projekta su svi relevantni predstavnici tržišta rada (kao što su predstavnici zaposlenih, poslodavaca) kao i drugi predstavnici ekonomija zemalja partnera projekta. Projekt je direktno namijenjen donosiocima odluka, kao što su kreatori različitih politika i različite organizacije koje djeluju na tržištu rada, a koje kreiraju i/ili implementiraju mjere i/ili programe za unapređenje uključivanja zaposlenih u procese donošenja odluka u poduzećima. Indirektno, projekt je uključio i druge stručnjake, kao i širu javnost koja je zainteresirana za inovativne modele i pristupe u području uključivanja zaposlenih u procese donošenja odluka u poduzećima.