Vrijeme održavanja: 12.10.2017.

Objavljeno: 16. 10. 2017. , Ažurirano: 16. 10. 2017.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, 12. je listopada u Zagrebu održana konferencija Dan hrvatskih financijskih institucija. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

 

Cilj je Konferencije bio okupiti predstavnike financijskih i regulatornih institucija, resornih ministarstava i gospodarstvenika kako bi se otvorila mogućnost veće suradnje i razmjene iskustava.

 

Na konferenciji su održana dva izlaganja. O temi Kvaliteta kredita po djelatnostima – trendovi (ne)naplativih potraživanja govorio je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, dok je Nove proizvode Zagrebačke burze za financiranje MSP-ova predstavila Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze d. d.

 

Tijekom konferencije održana su i dva panela. U prvom se panelu s temom Gospodarski trendovi i kvaliteta plasmana po sektorima raspravljalo o izravnom utjecaju nenaplativih kredita na gospodarske trendove te o ulozi banaka i ostalih financijskih institucija u rješavanju problema. U drugom panelu pod nazivom Mogućnosti financiranja i ulaganja na tržištu RH govorilo se o (novim) financijskim proizvodima namijenjenim malim i srednjim poduzetnicima te o mogućnostima financiranja i ulaganja na hrvatskom tržištu kapitala.

 

KRAPINA-Dan HFI-2.jpg

Josip Grilec sa sudionicima konferencije; Izvor: ŽK Krapina

 

Jedan je od sudionika na panelu bio Josip Grilec, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina, a ujedno i predsjednik Udruženja industrije plastike i gume HGK. U raspravi je naglasio kako je nužno da financijske institucije postanu brže i fleksibilnije u donošenju svojih odluka kako bi gospodarstvenici što brže mogli doći do potrebnog kapitala, a samim time i bili konkurentniji na zahtjevnom tržištu.

 

 

Na samom kraju konferencije održana su dva predavanja o zaštiti i slobodnom kretanju osobnih podataka te o kompleksnim financijskim proizvodima i njihovoj distribuciji.