Vrijeme održavanja: 07.09.2017. - 09.09.2017.

Objavljeno: 11. 09. 2017. , Ažurirano: 12. 09. 2017.

U Krapini je 7. rujna uz nazočnost mnogobrojnih uglednika i uzvanika iz političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života u amfiteatru Srednje škole u Krapini otvoren jubilarni međunarodni sajam 25. Zagorski gospodarski zbor.

Na otvorenju Zagorskog gospodarskog zbora prisutnima su se prigodnim riječima obratili izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, ministar turizma Gari Cappelli, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te istarski župan Valter Flego.

U ime organizatora, okupljene su pozdravili i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, predsjednik HGK – Županijske komore Josip Grilec, potpredsjednik HGK Josip Zaher, predsjednik HOK Dragutin Ranogajec i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Otvarajući ovogodišnje, jubilarno, 25. izdanje Zagorskog gospodarskog zbora, izaslanik premijera Antonić govorio je o reformama i investicijama koje Vlada RH provodi ili priprema, koje bi trebale donijeti beneficije gospodarstvu. "Od strateških projekata tu je, prije svega, modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok, što je investicija vrijedna 662,2 milijuna kuna, zatim izgradnja sustava za pročišćavanje otpadnih voda Krapina, izgradnja brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zabok sa spojem na Breznički Hum te nastavak izgradnje brze ceste Zabok – Krapina", rekao je Antonić te pozvao gospodarstvenike i obrtnike da se što kvalitetnije pripreme za prijavu svojih projekata za razne europske fondove.

Zagorski župan Željko Kolar osvrnuo se na pozitivne trendove i uspjehe gospodarstva i obrtništva županije u prethodnim godinama. Krapinsko-zagorska županija se nada pomoći ministra turizma Garija Capellija pri razvoju zdravstvenog turizma osiguranjem sredstava iz europskih fondova. Ministar turizma Gari Capelli u svom je govoru istaknuo kako je Ministarstvo turizma u svom paketu izmjena zakona pripremilo izmjene koje omogućuju prijavljivanje projekata zdravstvenog turizma na fondove EU te najavio da će to uskoro napraviti i Ministarstvo zdravstva. 

Kako je Istra najrazvijenija županija u Republici Hrvatskoj, organizatori sajma odabrali su Istarsku županiju za ovogodišnju županiju partnera Zagorskom gospodarskom zboru.

Tako su gosti iz Istre, predvođeni županom Valterom Flegom, uveličali svečano otvorenje svojim kulturno-umjetničkim programom. Župan Flego iskazao je zadovoljstvo sudjelovanjem istarskih gospodarstvenika na Zagorskom gospodarskom zboru i raznolikom ponudom sajma prilagođenom širem krugu posjetitelja. Nada se nastavku i proširenju suradnje istarskih i zagorskih gospodarstvenika ne samo na sajmovima nego i na konkretnim međunarodnim projektima.

Zagorski gospodarski zbor zajedno su organizirali Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, HGK – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije te medijski promotor Radio Kaj. Za vrijeme trajanja Zagorskog gospodarskog zbora, od 7. do 9. rujna, posjetitelji su mogli sudjelovati u nagradnim igrama izlagača, dobiti besplatne frizerske i kozmetičarske usluge te degustirati poznate autohtone zagorske specijalitete i kvalitetna vina uz bogat zabavni kulturno-umjetnički program.

Ove je godine Zbor okupio 280 izlagača, a održan je na više od 5000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog izlagačkog prostora Osnovne škole "Ljudevit Gaj" u Krapini, u izložbenim kućicama na Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda i u prostorima Srednje škole Krapina.