Objavljeno: 16. 08. 2019. , Ažurirano: 16. 08. 2019.


Najveća turističko-povijesna i edukativna manifestacija ovog djela Europe – Renesansni festival održavat će se od 22. do 25. kolovoza na prostoru ostataka renesansnih bedema u Koprivnici.

Renesansni festival je spektakl "živih slika" iz prošlosti, a sadržaj joj se temelji na povijesnim činjenicama, većinom iz 15., a naročito uz 16. stoljeća, kada su i nastale renesanse fortifikacije. Ovogodišnja glavna tema je Tortura i donosi mnoštvo uzbudljivih sadržaja i atrakcija. 

Na festivalu nastupaju brojni sudionici, u originalnim kostimima, iz zemlje i inozemstva (Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke, Češke) poput: Koprivničkih mušketira i haramija, vitezova, srednjovjekovnih obrtnika, kuhara, krčmara, dama, kmetova, zabavljača, gutača vatre i drugih.

Manifestacija započinje u središtu Koprivnice odakle kreće povorka vitezova do renesansnih bedema na kojim već "žive" stotine kostimiranih sudionika. Ogroman prostor bedema prekriven je srednjovjekovnim šatorima, logorima, opsadnim spravama, kulama, a prizor zaista djeluje impozantno. Događanja traju do duboko u noć jer mnogi sudionici ostaju u svojim nastambama, a naročito je impresivan noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji, žarama i eventualno mjesečinom.

Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjevjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta i to po izvornim receptima s kraja Srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime. Kao i nekad, žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda te staro hrvatsko piće medovina koje će posluživati domaći medičari.

Organizator Renesansnog festivala je Turistička zajednica Grada Koprivnice uz podršku sponzora i ŽK Koprivnica. Više o Renesansnom festivalu možete doznati na njegovoj službenoj stranici ovdje.

Pozivaju se svi koji žele doživjeti čari davno prohujalih vremena da posjete  Renesansni festival u Koprivnici i uživaju u njegovim četverodnevnim događanjima.

Izvor: renesansnifestival.hr