Objavljeno: 10. 09. 2021. , Ažurirano: 10. 09. 2021.

Vrijeme održavanja: 08.09.2021.


Stručnjaci iz tvrtke Culmena, poduzeća specijaliziranog za područje proizvodnje, lean managementa, digitalizacije i zelene ekonomije, predvođeni prof. dr. sc. Nedeljkom Štefanićem, u srijedu, 8. rujna, predstavili su u ŽK Koprivnica projekt "100 pametnih tvornica".

Projekt "100 pametnih tvornica" pokrenut je u svibnju 2019. s ciljem stvaranja većeg broja pametnih tvornica kako bi se osigurala njihova pozicija na tržištu. Transformacija poduzeća omogućava se kroz metodologiju Culis koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji i rada na optimizaciji procesa. Metoda Culis se sastoji od lean, digitalne i zelene transformacije. Projekt je prepoznalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kao jednu od velikih prilika za hrvatsko gospodarstvo te ga uvrstilo u brošuru "Croatia – Industry 4.0 Opportunities".

Lean je prvi korak transformacije koji osigurava optimizaciju i izvrsnost procesa te donosi brze rezultate, kao što su povećanje produktivnosti, kraće vrijeme trajanja procesa, ušteda resursa, smanjenje troškova.

Digitalizacija omogućava dostupnost informacija, uvid u stanje procesa, transparentnu komunikaciju, jasne ciljeve i brže obavljanje posla. Fokus je na zaposlenicima koji koriste moderne tehnologije.

Tijekom zelene transformacije, koja utječe na bolje poslovne rezultate, važno je voditi brigu i o optimalnom utrošku resursa, okolišu i društveno odgovornom poslovanju.

Prednosti za tvrtke koje se uključe u projekt "100 pametnih tvornica": poslovna i procesna transformacija poduzeća, bolji financijski rezultati, optimizacija procesa, sistematizacija aktivnosti, digitalizacija poslovnih procesa, digitalizacija proizvoda, velike uštede resursa (financijskih, sirovina, ljudskih resursa), postavljanje i praćenje  ključnih pokazatelja, ciljeva poduzeća, društveno odgovorno poslovanje i certifikat "100 pametnih tvornica".

Očekivani rezultati za tvrtke: veća produktivnost, veća energetska efikasnost, manje nesreća na radu, kraće trajanje proizvodnog ciklusa, manje rada i više dodane vrijednosti od prodaje novih digitaliziranih proizvoda i usluga.