Vrijeme održavanja: 28.05.2021.

Objavljeno: 31. 05. 2021. , Ažurirano: 31. 05. 2021.

Sjednica Grupacije zaštite na radu HGK – Županijske komore Koprivnica održana je 28. svibnja u ŽK Koprivnica, a glavna tema sastanka stručnjaka zaštite na radu iz tvrtki i ustanova s područja Koprivničko-križevačke županije bila je razmjena iskustava o radu u uvjetima pandemije bolesti COVID-19.

Predsjednica Grupacije zaštite na radu ŽK Koprivnica Vesna Đureta rekla je da je pandemija istaknula važnost sigurnih i zdravih radnih mjesta, bez obzira radi li se o zdravstvenim radnicima ili onima koji rade u proizvodnim i drugim djelatnostima. "Poslodavci i struka su se suočili sa rizicima koji nastaju zbog potrebe prilagođavanju na rad na daljinu ili smanjenja prijenosa virusa unutar djelatnosti u kojima nije moguć rad na daljinu. Identifikacija i procjena rizika od početka pandemije su ključne za upravljanje sigurnošću i zdravljem na radu. Za kontrolu širenja zaraze važna je suradnja i koordinacija poslodavaca i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te odjela ili službi zaštite na radu koji, prema preporukama struke i zakonskoj regulativi, trebaju imati jednu od ključnih uloga za provođenje mjera za sprečavanje pandemije u svim poslovnim organizacijama. Svako od nas osobno u svojoj tvrtki ili organizaciji upoznat je sa aktivnostima i mjerama koje su se poduzimale na sprječavanju pandemije i ovo je svima prilika za razmjenu iskustava, ali i mogućnost da u budućnosti budemo kvalitetnije pripremljeni ukoliko dođe do slične ugroze", istaknula je Đureta.

vesna-djureta 800x555.jpg
Predsjednica Grupacije zaštite na radu Vesna Đureta; Izvor: HGK.


"Bez obzira na aktualni problem s pandemijom bolesti COVID-19, ne smije se dovesti do zanemarivanja svih ostalih ugroza prisutnih na mjestima rada. Svakodnevno se pojavljuje sve više rizika koji imaju direktan utjecaj na poslovne rezultate poslodavaca, kao što su psihosocijalne bolesti, izostanci s rada, a sveobuhvatna borba protiv bolesti COVID-19 jasno je pokazala da je zdravlje zaposlenika danas od posebnog društvenog interesa", naglasila je predsjednica Grupacije zaštite na radu.

Članovi Grupacije zaključili su da se još jednom pokazalo da zaštita zdravlja i sigurnost zaposlenika nije samo preventivna djelatnost kod poslodavaca, koji prema potrebi reagiraju na probleme, već ravnopravan partner koji ima savjetodavnu ulogu te kroz svoj kontinuirani rad sustavno smanjuje rizike, vodi računa o zdravlju i sigurnosti zaposlenika. Takvim kvalitetnim pristupom stručnjak ili služba zaštite na radu ima utjecaj na poslovanje i konkurentnost za organizaciju u kojoj djeluje.