Vrijeme održavanja: 12.09.2019.

Objavljeno: 16. 09. 2019. , Ažurirano: 16. 09. 2019.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Ureda za sprječavanje pranja novca, 12. rujna u ŽK Koprivnica održana je edukacija o primjeni Pravilnika o Registru stvarnih vlasnika, kojoj su prisustvovali predstavnici tvrtki s područja Koprivničko-križevačke županije.

Novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma predviđa uspostavu Registra stvarnih vlasnika koji će operativno voditi Financijska agencija (FINA).

Pod pojmom stvarnoga vlasnika misli se na svaku fizičku osobu, ili njih više, a koji su konačni vlasnici stranke, kontroliraju stranku, odnosno upravljaju njome. U taj opis pripadaju i fizičke osobe koje provode krajnju kontrolu nad pravnom osobom.

Edukacija je održana putem multimedijskog sustava Ministarstva financija, radi upoznavanja obveznika s postupkom upisa podataka o stvarnim vlasnicima u Registar stvarnih vlasnika.

Rok za upis u Registar je 31. prosinca ove godine, a podatci se bez plaćanja naknade mogu unijeti putem web-aplikacije uz digitalni certifikat ili u poslovnicama Financijske agencije.

Više informacija o Registru stvarnih vlasnika dostupno je ovdje.