Objavljeno: 02. 12. 2021. , Ažurirano: 02. 12. 2021.

Vrijeme održavanja: 30.12.2021.


Na inicijativu Grada Križevaca i predsjednika Uprave Radnika d.d. Mirka Habijanca, 30. studenoga je održan sastanak o upisu učenika osmih razreda osnovnih škola u srednje škole na području Križevaca. Sastanak je vodio gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

"Na nama svima je da odgovorno i konstruktivno vidimo možemo li to promijeniti na bolje te približiti našim učenicima i njihovim roditeljima nužnost razmišljanja izvan dosadašnjih okvira, predstavljanjem zanimanja koja su nužna za naše tržište rada. To je i vrlo jasna demografska mjera jer ako se naši učenici usmjere na posao koji ih čeka u lokalnoj ili regionalnoj sredini, tada je vjerojatno da će ostati raditi u Hrvatskoj", istaknuo je uvodno gradonačelnik Rajn.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren naglasio je kako je prije svega nužna promocija obrtničkih zanimanja: "Prvenstveno građevina pruža djeci brzo i dobro egzistencijalno rješenje, a da toga djeca nisu svjesna. Svi moramo utjecati na promociju i mijenjanje percepcije kod djece što se tiče obrtničkih zanimanja."

'Problem nije samo lokalan'


Zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuo je kako se ovaj problem proteže već duže vrijeme i kako on nije samo na području naše županije već na području cijele Hrvatske te kako je zaista nužno stimulirati djecu na upis u zanatska zanimanja.

Predstojnica Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesna Kuterovac istaknula je kako je u našoj županiji potrebno povećati broj upisanih i stipendiranih učenika na obrazovnim programima kao što su zidar, tesar, vozač motornih vozila, bravar, strojobravar, mesar, elektroinstalater, stolar, autolakirer, zavarivač, rukovoditelj građevinskim strojevima, armirač, limar, autolimar, pekar, instalater grijanja i klimatizacije i CNC operater, medicinska sestra, strojarski tehničar, građevinski tehničar, drvodjeljski tehničar-dizajner, tehničar za mehatroniku, tehničar za elektroniku, grafički tehničar i elektrotehničar.

'Što ranije krenuti s promocijom'

Predsjednik ŽK Koprivnica Krunoslav Vitelj i tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać podsjetili su na aktivnosti koje su obje komore provodile da bi promicale obrtnička zanimanja po osnovnim školama prije pandemije koronavirusa te su se stavili na raspolaganje za nastavak programa educiranja djece i njihovih roditelja o prednostima upisa obrtničkih zanimanja. Viša stručna savjetnica u ŽK Koprivnica Renata Lohajner podsjetila je na rezultate postignute provedbom projekta "Što ću biti kad odrastem" i predložila da se s promocijom deficitarnih strukovnih zanimanja krene već početkom iduće godine kako bi djeca i roditelji na vrijeme dobili informacije koje su ima potrebne pri odabiru budućeg zanimanja

Predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec, kao predstavnik gospodarstva i to konkretno sektora građevine, gdje najviše nedostaje radnika, naglasio je kako gospodarstvenici nisu zadovoljni s trenutnim školskim sustavom jer kronično nedostaje radnika zbog čega su poslodavci prisiljeni uvoziti radnu snagu. Zaključno je naglasio kako je potrebno povezati školstvo, tržište rada i gospodarstvo kako bi se djeca upisivala u ona zanimanja za koja postoje konkretne potrebe na tržištu rada.

'Uvesti dan otvorenih vrata'

Ravnatelji osnovnih škola s područja grada Križevaca i okolnih općina iznijeli su svoje probleme s upisima djece i predložili da strukovne škole dolaze na satove razrednika predstavljati djeci zanimanja koja nude i prednosti upisa tih zanimanja. Također, predložili su da se napravi dan otvorenih vrata u srednjim strukovnim školama gdje će djeca konkretno moći vidjeti kako izgleda obrazovanje za obrtnička zanimanja.

S obzirom da na tržištu rada kronično nedostaje određenih zanimanja, svi sudionici sastanka složili su se kako je potrebno da se profesionalna orijentacija i rad sa stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama dodatno potakne i pojača što ranije u školskoj godini.