Objavljeno: 15. 10. 2021. , Ažurirano: 18. 10. 2021.


Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Koprivnica, održanoj 14. listopada, dodijeljene su plakete "Zlatna kuna" za postignute uspjehe u gospodarstvu Koprivničko-križevačke županije u 2020. godini.  Ovogodišnji dobitnici su Speck d.o.o. u kategoriji malih poduzećaHartman d.o.o. u kategoriji srednjih i Radnik d.d. u kategoriji velikih poduzeća, a najuspješnijom bankom proglašena je Podravska banka d.d.

Kriterije za dodjelu plaketa "Zlatna kuna" Hrvatska gospodarska komora temelji na izračunu financijskih pokazatelja poslovanja tvrtke. Kako bi se ocijenila sveukupna uspješnost poslovanja također se vrednuju i ukupni poslovni imidž, utjecaj poslovanja tvrtke na razvoj djelatnosti kojoj pripada, doprinos zajednici te doprinos razvoju lokalnog i hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

Sjednicu je otvorio predsjednik ŽK Koprivnica Krunoslav Vitelj koji je zahvalio svima nominiranima, a zatim je predsjednik Uprave tvrtke Belupo i predsjednik Povjerenstva za dodjelu plaketa "Zlatna kuna" Hrvoje Kolarić predstavio kandidate nakon čega su ih članovi Vijeća jednoglasno potvrdili.

Ovogodišnji laureat u kategoriji malih trgovačkih društava je križevačka tvrtka Speck d.o.o., agencija za dizajn i development. Tvrtka Speck d.o.o. je osnovana 2017. godine i od tada bilježi streloviti rast što je i prepoznala konzultantska kuća Deloitte i Clutch platforma dodijelivši Specku priznanje za postignute poslovne uspjehe. Uz stalno zaposlene i vanjske suradnike, Speck broji nešto više od 50 stručnjaka. Speck surađuje s mnogim domaćim i inozemnim klijentima, a u ukupnom obujmu poslova, najveći dio predstavljaju suradnje s američkim tehnološkim tvrtkama. U suradnji s Fakultetom elektronike i računarstva, Fakultetom organizacije i informatike i VERN-om Speck održava akademije i kolegije kako bi studentima prenijeli svoje znanje i dali im priliku raditi na konkretnim primjerima iz industrije.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava najuspješniji u 2020 godini bila je tvrtka Hartmann. Grupa Hartmann poznata je po vodstvu u inovacijama u tehnologiji proizvodnje proizvoda oblikovanjem papirnih vlakana kao i same ambalaže – naročito glavnog proizvoda, poznatih podložaka za jaja s 280 zaposlenih u hrvatskoj podružnici, u Koprivnici, i više od 2500 zaposlenika u Hartmann grupi. Održivost i očuvanje okoliša sastavni su elementi Hartmannovog poslovnog modela i strategije. Protekla poslovna godina zabilježena je kao jedna od najuspješnijih u svim segmentima poslovanja pa je tako tvrtka zabilježila povećanje prihoda, prodaje i proizvodnje. Podsjetimo, Hartmann d.o.o. je višestruki dobitnik priznanja HGK Zlatna kuna za postignute uspjehe u gospodarstvu što pokazuje kontinuitet izvrsnosti u poslovanju tvrtke.

U kategoriji velikih trgovačkih društava Zlatnu kunu za najuspješnije poduzeće u 2020. godini dobio je Radnik d.d. iz Križevaca. Radnik d.d. vodeća je građevinska tvrtke u Koprivničko-križevačkoj županiji i spada u kremu hrvatske građevinske industrije, među top tri je kompanije u RH po ukupno ostvarenim prihodima. Višestruki je dobitnik priznanja Zlatna kuna za postignute uspjehe u gospodarstvu. Zapošljava 360 radnika, a zajedno s povezanim društvima Grupa Radnik zapošljava oko 700 radnika. Radnik d.d. bavi se izvođenjem svih vrsta radova visokogradnje, niskogradnje, hidrogradnje i drugih dijelova građevinarstva, primjenjujući pri tome najsuvremenija dostignuća graditeljske tehnologije. Kroz  period od proteklih 73 godina poslovanja, tvrtka je izvodila radove na izgradnji brojnih industrijskih, gospodarskih, stambenih i infrastrukturnih objekata diljem Republike Hrvatske, u okolnim zemljama i u Njemačkoj. Radnik d.d. vodi veliku brigu o zajednici u svom okruženju tako da kroz niz godina pruža potporu razvoju sporta u Križevcima, stipendira učenike i studente, veliki je donator kulturnim i javnim udrugama i akcijama.

Podravska Banka dobila je priznanje Zlatnu kunu za najuspješniju banku u Koprivničko-križevačkoj županiji. Banka je jedna od najstarijih banaka u Republici Hrvatskoj. Na stoljetnim temeljima tradicije, Banka se profilirala u modernu financijsku instituciju univerzalnog tipa i nudi potpuni bankarski servis te brojne financijske usluge građanima i poduzetnicima. Stalnim ulaganjem  u profesionalni razvoj zaposlenika, kao i dobro usmjerenim investicijama, ostvaruje kvalitetu primjerenu  rangu najboljih banaka. Potiče kreativnost i inovativnost zaposlenika kako bi ostvarila potpuno prilagođenu ponudu za svakog svojeg klijenta. Temeljne vrijednosti poslovanja Podravske banke su povjerenje, brzina, prilagodljivost i osobni pristup svakom klijentu. Podravska banka također je višestruki dobitnik priznanja HGK Zlatna kuna kao najuspješnija banka u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na svečanoj sjednici bio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima. Župan je izrazio zadovoljstvo današnjim okupljanjem, što je posebno značajno u razdoblju kada cjelokupno hrvatsko gospodarstvo prolazi kroz mnoge izazove te je uputio čestitke dobitnicima koji su zaslužni za veliki doprinos razvoju županijskog gospodarstva.

"Struktura županijskog gospodarstva nas je na određeni način zaštitila od negativnih efekata koje je proizvela pandemija. Građevinarstvo je u ovom razdoblju doživjelo jedan od boljih perioda, kao i prehrambena industrija koja je stožerna grana gospodarstva ove županije. Ovo razdoblje zahtijeva poseban pristup i vještine, a po ukupnim rezultatima gospodarstva možemo zaključiti da smo bili uspješni. Gospodarstvo naše županije bilježi prihod od 13,2 milijarde kuna što je pozitivan trend. Dobitnici današnjih priznanja na najbolji način prikazuju ukupnu sliku gospodarstva ove županije, iako bi još mnoge tvrtke mogle biti na ovom popisu. Svima im želim mnogo uspjeha i sreće u obavljanju njihovih djelatnosti i neka to bude poticaj da sljedeće godine ostvare još bolje rezultate", kazao je župan Koren.

Dodjeli nagrada prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž s pročelnikom Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove Zdravkom Punčikarom.

"Željela bih prije svega zahvaliti svima vama, gospodarstvenicima, poduzetnicima, obrtnicima, svima koji stvaraju nove vrijednosti, koji razvijaju naš grad i okolicu. Zbog vašeg iznimnog poslovanja, brojne naše udruge, vrtići, škole kao i ostale ustanove i njihovi korisnici, imat će i dalje mnogobrojne pogodnosti koje pogoduju kvalitetnom životu u Koprivnici. Veseli me i činjenica da smo zbog svega navedenoga među top pet hrvatskih gradova po najboljim uvjetima za ulaganje u poduzetništvu", naglasila je u pozdravnom govoru zamjenica gradonačelnika Ostriž.

Na kraju svečanosti, u ime nagrađenih svima se obratio predsjednik Uprave Radnika d.d. Mirko Habijanec koji je govorio o izazovima s kojima se susreće u sektoru građevinarstva. Ujedno je zahvalio Koprivničko-križevačkoj županiji i Vladi Republike Hrvatske na podršci gospodarstvenicima.

"Segment na kojemu moram zajednički raditi sa Županijom je strukovno školstvo, a mi gospodarstvenici možemo dati korisne savjete kako provesti dualni sustav u mnogim proizvodnim djelatnostima. To će dati bolje rezultate jer su proizvodni i kvalificirani radnici potrebni u našem gospodarstvu. Imamo i iskustva drugih država iz kojih možemo učiti te sredstva kojima se možemo uključiti u financiranje strukovnih škola, a najvažnije je da imamo dobru osnovu za cijelu priču. To su neki ciljevi kojima se trebamo posvetiti i mislim da imamo siguran napredak", zaključio je Habijanec, naglasivši važnost koju nagrađene tvrtke imaju za cjelokupno gospodarstvo županije.