Okrugli stol o zaštiti proizvoda oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicionalnog specijaliteta – koji proizvodi našeg kraja zaslužuju zaštitu


Objavljeno: 31. 03. 2021. , Ažurirano: 31. 03. 2021.


Okrugli stol Označavanje proizvoda znakom za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet – koji proizvodi našeg kraja zaslužuju zaštitu, će se održati u četvrtak, 8. travnja, u 13 sati,  online putem aplikacije Microsoft Teams.

Panelisti okruglog stola su:

  • dr. sc. Sanja Kolarić Kravar, Ministarstvo poljoprivrede,
  • Ana Marušić Lisac, Biotehnicon d.o.o.,
  • dr. sc. Dunja Šamec, Sveučilište Sjever,
  • Ante Madir, Klaster Hrvatski pršut.
  • Dalibor Kezele, Podravka d.d.

Cilj okruglog stola je da potakne proizvođače iz Podravine i Prigorja na zaštitu njihovih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Europska unija još je devedesetih godina uspostavila jedinstven sustav koji omogućava zaštitu naziva tradicionalnih proizvoda čija kvaliteta i posebne značajke nastaju pod utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika specifičnih za određeno zemljopisno područje ili su pak proizvedeni prema tradicionalnim recepturama ili metodama proizvodnje. Takvi proizvodi označeni su znakom za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet. Upravo taj znak na ambalaži proizvoda, neposredno uz naziv, potrošaču jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

Za sudjelovanje na ovom okruglom možete se prijaviti obrascem u nastavku, zaključno do srijede, 7. travnja, u 12 sati.

Organizatori skupa su ŽK Koprivnica, Odjel za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever te Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica.