Vrijeme održavanja: 18.12.2019.

Objavljeno: 19. 12. 2019. , Ažurirano: 19. 12. 2019.

Gospodarsko vijeće HGK – Županijske komore Karlovac održalo je svečanu sjednicu 18. prosinca na kojoj je predstavljeno gospodarsko stanje Republike Hrvatske i Karlovačke županije te prognoze i očekivanja za 2020. godinu.

Predsjednik Zlatko Kuzman analizu stanja u gospodarstvu započeo je osvrtom na gospodarstvo Karlovačke županije koje ove godine bilježi pozitivne trendove. Istaknuo je broj zaposlenih kao jedan od najvažnijih pokazatelja u 2019. godini. "Broj zaposlenih u ovoj je godini blizu broja zaposlenih u 2008., godini koja je prethodila gospodarskoj krizi, odnosno blizu brojke od oko 36.000 zaposlenih. Najveći problem u županiji, kao i na području cijele Republike Hrvatske je demografija. No kao što je bilo i u ostalim zemljama koje su prije Hrvatske pristupile Europskoj uniji, situacija se poboljšava i u Hrvatskoj te se sve više vraća stanovništvo u Hrvatsku, a sve manje odlazi", dodao je Kuzman.

Detalj sa sjednice 181219.jpg
Publika na sjednici Gospodarskog vijeća; Izvor: HGK

Gospodarsko stanje u Hrvatskoj također je bolje nego prethodne godine pa je tako vidljiv rast gotovo u svim pokazateljima, a jedino je zabrinjavajuće stanje na području izravnih inozemnih ulaganja. S obzirom na to da se poslovna klima u Hrvatskoj promijenila u pozitivnom smjeru, što su prepoznale i kreditne agencije koje su Hrvatsku svojim ocjenama ponovno smjestile među investicijski prihvatljive zemlje, očekuje se i povećanje investicija u budućem razdoblju. "Poboljšanje kreditnog rejtinga dovelo je i do povoljnijih kamata na dug, što potiče poduzetnike na dodatne investicije i time povećava ono što najviše želimo, a to je industrijski rast", napomenuo je Kuzman.

Prema analizama ekonomskih analitičara i institucija, u 2020. nas očekuje rast BDP-a, smanjenje nezaposlenosti i povećanje zapošljavanja, stabilan tečaj valute, uravnotežena bilanca države, dodatna smanjenja javnog duga. "Vlada RH u 2019. predviđa realni rast BDP-a od 2,8 posto, a u 2020. od 2,5 posto, no prema trenutnom je stanju u gospodarstvu izvjesno kako će rast u 2019. godini biti veći od 2,8 posto, dok se za iduću godinu, na temelju analize preostalih ekonomskih analitičara i institucija, očekuje prosječan rast oko tri posto", zaključio je Kuzman.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić te im predstavio neke ciljeve i načine na koje se planira poboljšati poslovna klima u Karlovcu.

Na kraju je svečane sjednice predsjednik Kuzman svim okupljenima zaželio sretan Božić i puno poslovnog uspjeha u novoj 2020. godini.