Organoleptičko ocjenjivanje kulena u ŽK Osijek


Objavljeno: 08. 06. 2021. , Ažurirano: 14. 06. 2021.


Ocjenjivački će panel, koji čini pet stručnih osoba, u utorak, 15. lipnja, u 9 sati, u maloj dvorani HGK – Županijske komore Osijek ocjenjivati uzorke kulena koji su primljeni na 21. ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina.

Ocjenjivanje ŽK Osijek provodi u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek. Na natjecanje se mogu prijaviti isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

Prijavljeni uzorci se prije organoleptičkog ocjenjivanja označavaju šiframa, pregledaju se na trihinelozu metodom umjetne probave, a na uzorcima se obavlja i fizikalno-kemijska analiza u Centru za kvalitetu mesa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

Kakvoća kulena/kulina vrednuje se prema rezultatima fizikalno-kemijske analize uzorka i organoleptičkog ocjenjivanja, na kojemu uzorak kulena može dobiti najviše 100 bodova.

Pobjednik će biti proglašen na svečanosti koja će se održati krajem lipnja ili početkom srpnja.