Objavljeno: 18. 12. 2012. , Ažurirano: 13. 07. 2016.


Suradnja znanosti i poduzetnika

Projekt WebPoSt (web stranice poduzetnicima od studenata)

Projekt PlanPost (izrada poslovnih planova poduzetnicima od studenata)

Izrada web stranica za mikromale poduzetnike je započela službeno prvi put 22. veljače 2013.

U tijeku je i izrada stranica za akademsku godinu 2015/2016.

U suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku ŽK Dubrovnik po četvrti put je otvaren natječaj za izradu web stranice u sklopu projekta WebPoSt (web stranice poduzetnicima od studenata).

 

Na natječaj  se mogu prijaviti svi poslovni subjekti (od jednog do pet zaposlenih), kaoi  udruge.

Projekt je zamišljen tako da u njemu sudjeluju studenti Odjela za elektrotehniku i računarstvo, koji  za ocjenu izrađujui web stranice, dok  s  su druge strane poduzetnici i udruge koji dobijaju web stranicu bez naknade za dizajn. Na kraju akademske godine ocjenjuju e radovi, a najbolji biudu nagrađeni od strane Sveučilišta i HGK. 

Dobra suradnja između Sveučilišta i Hrvatske gospodarske komore u Dubrovniku  odvijala se i prethodnih godina.

Projekt WebPoSt (izrada web stranica poduzetnicima od studenata) pokazao je da postoji veliki interes i kod poduzetnika i kod studenata, što je bio poticaj da se suradnja između znanosti i struke nastavi i dalje širi.

Poslovni plan za modernog poduzetnika više nije luksuz nego nužnost, on je svojevrsna osobna iskaznica svakom biznisu. Bez njega poduzetnik ne može dobiti kredit u banci, HBOR-u, bez ideja stručno suobličenih u neki smisleni dokument poduzetnik ne može aplicirati na niti jedan EU fond, a jednako tako ni na nacionalne programe bespovratnih potpora za poduzetnike. Bez poslovnog plana poduzetnik više nikome ozbiljno ne može predstaviti svoje ideje i zamisli.
Kroz ove projekte želimo potaknuti dubrovačko-neretvanske poduzetnike na proaktivnost u smislu strateškog promišljanja i planiranja vlastitog poslovanja. 

Neki stariji podaci: 

Ugovore o provedbi projekta „Web post – izrada web stranice za poduzetnike od strane studenata“, potpisali su prvi put 22. veljače 2013., u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Dubrovniku, rektorica Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Vesna Vrtiprah i predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić sa šesnaest županijskih poduzetnika. 

Dana 18.12.2012.g. su u Rektoratu Sveučilišta u Dubrovniku rektorica prof.dr.sc. Vesna Vrtiprah i predsjednica HGK – ŽK Dubrovnik Terezina Orlić potpisale Sporazum o suradnji na projektu WebPoSt.
Predstavljajući projekt prof. Vrtiprah je istaknula kako smo nebrojeno puta čuli pitanje kako povezati Sveučilište s gospodarstvom, kako stvoriti dinamičan odnos koji će biti na obostranu korist?

„Projekt WebPoSt kojeg nam je predložila Županijska komora Dubrovnik doprinijet će suradnji znanosti i malih poduzetnika iz kategorije malih tvrtki (do 3 zaposlena). Studenti će u sklopu svog standardnog školovanja (kroz seminarske, diplomske i sl. radove) imali priliku izraditi web stranicu za prijavljene male tvrtke po ovom projektu. Susrest će se s realnim potrebama tržišta i u praksi realizirati ono što su naučili kroz školovanje, a mali poduzetnici će dobiti besplatno web stranicu bez naknade. Ističem zahvalnost i nastavnicima Odjela za elektrotehniku i računarstvo koji će biti mentori i pomoći studentima. Rad na ovom projektu donijet će studentima iskustvo, može im pomoći u daljnjem zaposlenju a svakako će biti i značajna stavka u životopisu.

Terezina Orlić, predstavljajući projekt i razloge koji su doveli do njega je istaknula: „Svakodnevno smo svjedoci teške situacije kroz koju prolaze naši poduzetnici; nedostatak sredstava za operativno poslovanje, nedostatak komunikacijske strategije s tržištem te nedostatno poznavanje kanala prodaje samo su neke od poteškoća s kojima se susreću.S druge strane nalazi se obrazovni sustav, za kojeg još uvijek možemo reći da je kvalitetan. Povezujući ta dva čimbenika Komora želi uspostaviti korak suradnje gospodarstva i Sveučilišta koja će se svakako nastaviti kroz buduće projekte. Orlić je istaknula kako će web stranice malim poduzetnicima pomoći u daljnjem radu, jer danas tko nije elektronički prisutan na tržištu jednako je kao i da ne postoji. U cjelokupnom tom postupku HGK – Županijska komora Dubrovnik bit će posrednik između Sveučilišta i poduzetnika, te će odrađivati administrativni dio posla. 

Partneri u projektu su: ŽK Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanska županija.