Objavljeno: 04. 03. 2020. , Ažurirano: 04. 03. 2020.

Sjednici Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Čakovec, održanoj 3. ožujka, prisustvovao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

U uvodnom je dijelu sjednice ministar Horvat upozorio na negativan utjecaj koronavirusa na gospodarske aktivnosti i proračun. Istaknuo je da postoji set mjera za ublažavanje posljedica koronavirusa te liberalizaciju tržišta rada s Austrijom i migrantski val.

Na sjednici su poduzetnici istaknuli problem nedostatka radne snage, potrebu usklađivanja obrazovanja i tržišta rada te problem nedostatka interesa učenika za upis u strukovna zanimanja.

Ministar Horvat rješenje vidi u sinergiji nadležnih ministarstava te njihovoj suradnji s realnim sektorom i obrazovnim institucijama kako bi se utjecalo na uzrok, a ne samo ublažavanje posljedica. Istaknuo je kako je Ministarstvo proaktivnim mjerama povećalo interes djece za upis u strukovna zanimanja te je ovo prva školska godina u kojoj je za 1200 povećan broj djece upisane u strukovna zanimanja. Dodijeljeno je više od 4200 stipendija, a poduzetnici mogu od države dobiti naknadu za 80 posto bruto II plaće radnika koji je mentor šegrtima, za što je iz strukturnih fondova osigurano gotovo 250 milijuna kuna, a potpisano je i 800 ugovora o dualnom obrazovanju.

"Ovo je izvrsna podloga da od prvog dana krenete u stvaranje kvalitetnog radnika isključivo za svoje potrebe, a za ovaj potez bit će omogućena nadoknada troškovne strane koja pada na teret poduzetnika", istaknuo je ministar.

Darko Horvat pohvalio je inicijativu pet komora sjeverozapadne Hrvatske koja je krenula iz ŽK Čakovec, predlaže niz vrlo jeftinih i učinkovitih mjera za školovanje potrebnih radnika, a prijedlozi te inicijative razmatrani su na sjednici.