Objavljeno: 03. 06. 2019. , Ažurirano: 03. 06. 2019.


Sastanak Mješovite komisije o međunarodnom cestovnom prijevozu na kojemu su sudjelovala izaslanstva Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine održan je 28. i 29. svibnja 2019. godine u Zagrebu. Predstavnik Hrvatske gospodarske komore na sastanku bio je direktor Sektora za promet i veze HGK Dario Soldo. Na sastanku se raspravljalo o razmjena podataka o gospodarskoj razmjeni i cestovnom prijevozu, prijevozu tereta i prijevozu putnika.

Dogovoreno je da se za 2020. godinu razmijeni isti kontigent dozvola za obavljanje prijevoza tereta kao i prethodne godine. Prijevoz putnika, kako linijski tako i povremeni, obavlja se bez poteškoća te i dalje postoji interes prijevoznika s obje strane za otvaranjem novih linija. Na prijedlog hrvatske strane dogovoreno je da se dozvole za pogranični linijski prijevoz izdaju na rokom do dvije godine. Pristojbe za izdavanje dozvola za linijski prijevoz putnika naplaćivat će se u skladu s nacionalnim propisima jedne i druge strane. Kod odobravanja novih i izmjene postojećih linija, u slučaju razlike u kilometraži između stajališta, dogovoreno je da će svaka strana primjenjivati svoj službeni daljinar. Razmjenjene su informacije vezane za potpisivanje Protokola uz Interbus ugovor kojim se regulira obavljanje linijskog prijevoza putnika.

Obje strane su suglasne da će od nadležnih tijela zatražiti da se postupak prelaska državne granice, posebice u linijskom prijevozu putnika, ubrza koliko je moguće u okviru važećih postupaka i propisa.