Održano savjetovanje o upravljanju rizicima u poljoprivredi na 75. sjednici Strukovne grupe agrara

ŽK Virovitica
Vrijeme održavanja: 27.03.2017.

U tvrtki Diba u Suhopolju pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe agrara ŽK Virovitica, 27. ožujka održana je 75. sjednica Strukovne grupe.

U ime organizatora predavačima je zahvalio direktor ŽK Virovitica Milan Vanđura, a u ime domaćina, tvrtke Diba, nazočne je pozdravio komercijalni direktor Josip Silović.

Na sjednici su predstavljene novine iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020., s naglaskom na provedbi mjere M 17 Upravljanje rizicima, podmjere M 17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka.

DSC00101.jpg
Hrvoje Radoš, Bojan Ivanetić, Ivan Pavić, Damir Hadžiomerović i Boris Čagalj (slijeva nadesno); Izvor: HGK

Bojan Ivanetić iz Ministarstva poljoprivrede te Damir Hadžiomerović i Ivan Pavić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju predstavili su model potpore osiguranja poljoprivredne proizvodnje kojim se sufinancira 65% troška premije osiguranja, uz uvjet da su policom osiguranja pokrivene štete veće od 30% prosječne godišnje poljoprivredne proizvodnje. Pravo na potporu ima poljoprivrednik - fizička ili pravna osoba koja obavlja poljoprivrednu djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu - OPG, obrt, trgovačko društvo, zadruga ili druga pravna osoba upisana u Upisnik poljoprivrednika.

Boris Čagalj iz HBOR-a predstavio je programe kreditiranja poljoprivrede Hrvatske banke za obnovu i razvitak, prvenstveno financiranje tekuće poljoprivredne proizvodnje, ali i mogućnosti kreditiranja investicija u poljoprivredi. U prošloj je godini iz HBOR-ovih programa poljoprivrednicima plasirano oko milijardu kuna.

Hrvoje Radoš iz Croatia osiguranja predstavio je važnost osiguranja poljoprivredne proizvodnje te vrste i načine osiguranja.

U drugom dijelu sjednice raspravljalo se o aktualnom stanju u agraru, s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu na području Virovitičko-podravske županije.

Članovi Strukovne grupe agrara istaknuli su da je osiguran sav potreban repromaterijal za proljetnu sjetvu (sjeme, mineralna gnojiva, zaštitna sredstva). Naglašena je zabrinutost zbog niskih temperatura i jutarnjeg mraza, a štete na ratarskim kulturama i u voćnjacima utvrdit će se obilaskom površina.

DSC00103.jpg
Sudionici na savjetovanju o upravljanju rizcima u poljoprivredi i sjednici Strukovne grupe agrara; Izvor: HGK.

Završeno je ugovaranje proizvodnje duhana na razini prošlogodišnjih količina. U toj proizvodnji izražen je problem nedostatka radne snage, osobito u fazi zalamanja i berbe duhana.

U proizvodnji ljekovitog bilja obavljene su sve pripreme za početak berbe kamilice: sušare su u potpunosti pripremljene, a servisiranje kombajna i ostale mehanizacije je u završnoj fazi. Ovisno o vremenskim prilikama, početak berbe kamilice očekuje se krajem travnja.

Ostale kulture u proljetnoj sjetvi bit će zasijane u prošlogodišnjem obujmu.

Ozime kulture su u dobroj kondiciji te se, ovisno o vremenskim uvjetima, očekuju prosječni prinosi.

Kontakti

  • Andrea Henrieta Poslek Viši stručni suradnik Tel: +385 33 618 045 Email: aposlek@hgk.hr