Održan 18. Dan polja duhana

HGK - ŽK Virovitica
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić
Vrijeme održavanja: 22.09.2017.

U poslovnim prostorima tvrtke Hrvatski duhani iz Virovitice, koja ove godine obilježava 60 godina uspješnog rada u organizaciji proizvodnje duhana s proizvođačima na području Republike Hrvatske, održao se 22. rujna 18. Dan polja duhana.

Na otovorenju su govorili ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predsjednik Uprave BAT Adria Ram Addanki, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, član Uprave za operacije Ivan Leko i predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Zlatko Pleša.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je da primarna proizvodnja duhana na ovom području ima budućnost, u kojoj trebaju biti zadovoljni svi sudionici, neposredni proizvođači duhana, organizatori proizvodnje i država.

Svi su govornici naglasili da su veliki potencijali u proizvodnji duhana i da se intenziviranjem agrotehničkih mjera, osobito navodnjavanja koje povećava prinos i kvalitetu duhana, te osiguranim plasmanom proizvodnje pruža stabilna budućnost u ovoj proizvodnji.

Zlatko Pleša je rekao da je u 2017. godini zasađeno 3175 ha duhana, od čega je 2.951 ha svijetla virginija, a 224 ha je duhan tipa burley, uz nešto (zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta) smanjeni obujam proizvedenih količina.

Sav otkupljeni duhan plasirat će u pogone za preradu duhanskih proizvoda diljem zapadne Europe te u domaću tvornicu u Kanfanaru.

Multimedijalnim prezentacijama predstavljeni su rezultati istraživanja na pokusnim poljima te provedba tehnoloških mjera.

Prezentacije su održale Jasenka Ćosić i Emilija Raspudić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te Ankica Budimir i Josip Zdeličan iz Hrvatskih duhana.

DSC00777.jpg
Direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Zlatko Pleša, viša stručna suradnica za poljoprivredu ŽK Virovitica Andrea Poslek i predsjednik Udruge proizvođača duhana Krupan list Željko Aragović (zdesna nalijevo); Izvor: HGK – ŽK Virovitica.

Sudionicima Dana polja duhana kod proizvođača duhana Borisa Ontla u Špišić Bukovici predstavljeno je sušenje duhana prema smjernicama BAT-ova stručnjaka Daniela Ritta.

Događanju su, osim neposrednih proizvođača duhana sa sirovinskog područja Hrvatskih duhana iz Podravine i Slavonije, prisustvovali i predstavnici znanstvenih i stručnih ustanova te institucija, među kojima su bili i predstavnici HGK – Županijske komore Virovitica.

DSC00771.jpg
 Sudionici 18. Dana polja duhana; Izvor: HGK – ŽK Virovitica.

Cilj je ovog tradicionalnog događaja bio predstaviti rezultate pokusnih istraživanja te provedbe tehnoloških mjera u uzgoju duhana, koji su usklađeni sa zahtjevima kupaca i standardima British American Tobacco grupe.

Kontakti

  • Andrea Henrieta Poslek Viši stručni suradnik Tel: +385 33 618 045 Email: aposlek@hgk.hr