Vrijeme održavanja: 01.02.2019.

''Digitalizacija već danas predstavlja nužnost, a ne izbor, dok su inovacije pokretač svakog razvoja. Zato pozdravljamo temu ovogodišnje Noći muzeja Inovacije i digitalna budućnost. HGK je pokrenula projekt Digitalna komora kako bi u nekoliko idućih godina u potpunosti digitalizirala svoj rad te ubrzala i olakšala poslovanje svojim članicama. ŽK Split se stoga uključila u Noć muzeja kako bi široj javnosti predstavila digitalnu budućnost Komore i gospodarstva, ali i respektabilni svijet inovacija domaćih tvrtki'', rekla je povodom sudjelovanja HGK – Županijske komore Split u Noći muzeja potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj.

''Želja nam je da sudjelovanjem u Noći muzeja prezentiramo inovacije svojih članica, promoviramo korištenje inovativnih i digitalnih tehnologija, ali i potaknemo jače povezivanje rastućeg IT sektora s drugim djelatnostima, poput muzejske'', rekao je predsjednik ŽK Split Joze Tomaš.

A da se naša županija ima čime pohvaliti na području digitalizacije i inovacija, posvjedočio je bogat i raznolik program u Komori, namijenjen različitim dobnim skupinama – od radionice za osnovnoškolce Programirajte bojama robota i utrkujte se robotima!, virtualne šetnje po muzejima, upoznavanja sa Steora pametnom klupom i web-aplikacijom Dashboard, do degustacije kave s gljivama te isprobavanja učinka iTherapy tehnologije.

IMG_9516.jpg

noc_muzeja_split009-010219.jpg

 

noc_muzeja_split003-010219.jpg

IMG_9492.jpg

IMG_9475.jpg

komora_hgk2.jpg

Igra s robotima poslužila je Učilištu Algebra da predstavi svoj program Digitalne akademije i STEM aktivnosti za djecu. Degustacijom napitaka Go Sharp i Go Fresh tvrtka Mushroom Cups svima je omogućila da se uvjere zašto su ih ovi proizvodi svrstali među sedam najpotentnijih kompanija u food-tech industriji u Europi.

Tvrtka Kristalna ideja, čija je vlasnica najbolja europska inovatorica u prošloj godini, predstavila je iTherapy tehnologiju pročišćavanja zraka, integriranu u uređaj koji se proizvodi u Splitu, a za koju su prošle godine nanizali nagrade s najprestižnijih svjetskih natjecanja u inovacijama.

U tri godine postojanja tvrtka Include postavila je više od 1000 Steora pametnih klupa u 40 država diljem svijeta, a svi koji su željeli saznati nešto više o pametnoj klupi, ali i web-aplikaciji Dashboard, imali su za to priliku.

Simulaciju virtualne šetnje po muzejima omogućio je Poduzetnički klub Aspira, koji okuplja mlade i inovativne studente računarstva Visoke škole Aspira, predstavivši projekte u vezi s digitalizacijom muzeja.

A oni željni još nekog novog detalja iz života i djela velikog Nikole Tesle mogli su poslušati razgovor s Natalijom Princi, autoricom knjige Teslina frekvencija mira – Portret jedne vrline.

Veliki interes Splićana za programom u Komori zalog je da se ova suradnja, u kojoj se nadopunjuju i na sjajan način povezuju gospodarstvo i kultura, nastavi i ubuduće.