Vrijeme održavanja: 27.04.2017.

Objavljeno: 27. 04. 2017. , Ažurirano: 02. 05. 2017.

U Županijskoj komori Split 27. travnja održan je radni sastanak predstavnika autostruke Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj je bilo pronalaženje rješenja za suzbijanje i nadzor rada neregistriranih djelatnosti u auto struci, što je gorući problem svih autokuća, odnosno servisnih radionica, koji se negativno odražava na ukupno poslovanje u autostruci, ali i na gospodarstvo u cijelosti.

Predsjednica Strukovne grupe trgovine motornim vozilima i dijelovima Jasenka Perić istaknula je da se trebaju poštovati zakonski propisi koji reguliraju područje neregistriranih djelatnosti te je kolege obavijestila o referencama certifikata Eurogarant koji bi svim servisnim radionicama omogućio servisiranje svih marki vozila, uz obvezu ugradnje originalnih tj. dijelova iz "prve ugradnje". Posjedovanje certifikata Eurogarant uvelike bi pridonijelo smanjenju rada na crno te podizanju kvalitete servisiranja u ovlaštenim radionicama.

Uz trenutno dostupne alate i poduzete aktivnosti, naglašeno je da bi se u jačoj suradnji s nadležnima iz resora Ministarstva zaštite okoliša i prirode moglo uvelike doprinijeti reguliranju rada na crno. Naime, već se dulje ističe kao problem nesrazmjer u odnosu prodane i zbrinute količine ulja, što upućuje na zaključak da se troše mnogo veće količine ulja od prikazanih za koje se ne zna način zbrinjavanja, a istovremeno je dokazano da četiri litre motornog ulja mogu zagaditi milijune litara vode.  

Perić se, u kontekstu trenutno neučinkovitog rada državnih tijela na suzbijanju rada na crno, dotakla i problema koji podjednako tište neovisne i ovlaštene servise. Svi se servisi svakodnevno suočavaju s nedostatkom volje osiguravajućih kuća za kvalitetnijim partnerskim odnosom na formiranju i priznavanju cijene rada servisera. Servisne radionice nemaju utjecaja na kalkulaciju cijene rada pa je, budući da se kalkulira neovisno o tržišnim uvjetima, ta cijena nerentabilna i nekonkurentna za servisere koji legalno posluju, čime ona postaje još jedan od bitnih čimbenika koji potenciraju rad na crno. 

Predsjednica Perić  izvijestila je da je u stalnom aktivnom kontaktu s kolegama članovima Vijeća Udruženja trgovine motornim vozilima i dijelovima HGK, koji zajedničkim snagama i aktivnostima traže za obje strane odgovarajuće rješenje. Od HGK, odnosno njegova Udruženja trgovine motornim vozilima i dijelovima očekuje se aktivna suradnja i promptno djelovanje, sve radi olakšavanja i kvalitativnog rasta poslovanja u djelatnosti autostruke.